szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezekben a percekben gyanúsítottként hallgatják meg a Központi Nyomozó Főügyészségen Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt közigazgatása államtitkárát, Székely Árpád egykori moszkvai nagykövetet és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, aki a sukorói beruházás kapcsán már gyanúsított a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatban - értesült a hvg.hu. A főügyészség szóvivője, Fazekas Géza nem kívánta kommentálni a hírt.

Mint arról korábban írtunk, a moszkvai kereskedelmi képviselet épületének eladásáról 2007-ben döntöttek. Egy évvel később a Diamond Airé lett az ingatlan. Az eladás körülményei azonban elég zavarosak voltak.

A pályázatot 2008 júliusában írták ki, de az épület vételára már annak kiírása előtt, márciusban megérkezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő számlájára. Az MNV állítása szerint nem is értették, hogy ez miként történhetett. A volt orosz nagykövet egy nyilatkozatban ezt azzal magyarázta, hogy az adásvételi szerződést 2008 márciusában írták alá a céggel, akit egyébként az oroszok jelöltek ki. Az aláíráshoz pedig minden adott volt: a magyar kormány felhatalmazása, az ingatlan értékbecslése is elkészült, és megvolt az orosz külügyminisztérium jóváhagyása is. Az MNV csak a kommunikáció miatt nem értesült az adásvételről – állította Székely az Origónak adott nyilatkozatában. A pályázati procedúrát mégis végig vitték, és 2008 novemberében elkészült egy újabb kontraktus.

A Diamond Air mögött offshore cégek állnak, de a vevő beazonosítható volt Viktor Vekselberg személyében, mivel az ő vagyonkezelő cégének vezetőivel találkozott Székely. A cég 3,5 milliárd forintért jutott az épülethez.

Az adásvétellel kapcsolatban, mondván, hogy többet ért az ingatlan, ezekben a percekben hallgatják ki Horváthné Fekszi Mártát, a külügyi tárca volt közigazgatása államtitkárát, Székely Árpád egykori moszkvai nagykövetet és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, akit a sukorói beruházás kapcsán hűtlen kezeléssel gyanúsítottak meg. Központi Nyomozó Főügyészségen. A szervezet szóvivője, Fazekas Géza egyelőre nem akart a hvg.hu értesülésére reagálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!