szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ügy a 2004-2005-ben címzett állami támogatással megvalósult jászapáti gimnázium és szakközépiskola épületének rekonstrukciójához kapcsolódik.

Büntetőfeljelentést tett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés fideszes elnöke; az ügy a 2004-2005-ben címzett állami támogatással megvalósult jászapáti gimnázium és szakközépiskola épületének rekonstrukciójához kapcsolódik.

Jogerős ítélet alapján a megyei önkormányzatnak alperesként a rekonstrukcióban részt vevő pernyertes alvállalkozóknak összesen 34,6 millió forintot kellett kifizetnie - mondta el az elnök kedden az MTI-nek. Hozzátette: ezt az összeget az általános tartalékból vették el, amellyel tovább növekedett a megye 2011. évi költségvetési hiánya. Kovács Sándor jelezte: a perben eljáró ügyvédek szakmai javaslatára született a feljelentés. Vezetőként minden lehetséges módot ki kell használnia azért, hogy az önkormányzatot ért anyagi kár megtérüljön - indokolta a lépést az elnök.

Az ügy még 2004-ra nyúlik vissza, amikor a közgyűlés az oktatási intézmény több mint 800 millió forint értékű felújításával fővállalkozóként a szolnoki Hajlék Kft.-t bízta meg. A céggel aztán annak időközben támadt pénzügyi problémái és a munkák késedelmes teljesítése miatt 2005 nyarán szerződést bontottak, és a befejezéssel egy másik vállalkozást bíztak meg.

A Hajlék Kft. pénzügyi gondjai közepette az alvállalkozók által elvégzett munkák egy részét nem fizette ki, és az érintettek hiába kezdeményeztek ellene felszámolási eljárást, ily módon sem jutottak hozzá a pénzükhöz. Ezután indítottak pert a megyei önkormányzat ellen követelésük teljesítéséért, és a Debreceni Ítélőtábla jogerősen 34,6 millió forintot ítélt meg számukra. 

Az ítélőtábla a megyei önkormányzat kártérítési felelősségét kizárólag a megyei közgyűlés akkori elnökének nyilatkozataira alapította, és biztosítási kárként állapította meg. A megyei vezető ugyanis 2005 júliusában arra biztatta a felpereseket, hogy az elmaradt kifizetések miatt ne hagyják abba a munkát, az alvállalkozói díjak kiegyenlítéséről személyesen gondoskodni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél