szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

Helyben hagyta a Fővárosi Bíróság a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi határozatát, melyben elutasította a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel meggyanúsított Fekszi Márta és társai előzetes letartóztatására vonatkozó főügyészségi indítványt. A volt külügyi államtitkár, valamint két társa - Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetője és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet - is szabadlábon védekezhet - értesült a HavariaPress.

A Fővárosi Bíróság szerdán hozott végzésében helyben hagyta az elsőfokú bíróság által hozott határozatot, melynek értelmében a három gyanúsított szabadlábon védekezhet az ellenük Központi Nyomozó Főügyészségen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indított eljárás során. Az elsőfokú határozattal szemben a főügyészség élt fellebbezéssel.

A helyben hagyott határozat indoklása szerint a gyanúsítottak esetében az előzetes letartóztatás általános feltétele, a bűncselekményre vonatkozó megalapozott gyanú mindhárom gyanúsított vonatkozásában fennáll ugyan, a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, és a büntetési tétele is magas, ez önmagában azonban még nem indokolhatja az előzetes letartóztatás elrendelését. A gyanúsítottaknak már a tanúkénti kihallgatásuk során is tisztában kellett lenniük azzal, hogy velük szemben büntetőeljárást indíthatnak. Ennek ellenére a bíróság rendelkezésére bocsátott iratokban nem lelhetők fel olyan tények, amelyek arra utalnának, hogy szökést kíséreltek volna meg, elrejtőztek volna a büntetőhatóság elől, illetve ténylegesen bármit tettek volna a bizonyítás megnehezítése érdekében.

A három volt állami vezetőt azzal gyanúsítják, hogy jóval érték alatt adták el a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét, majd azt a látszatot keltve, hogy az adásvétel nem történt meg, pályázatot írtak ki az értékesítésre. A pályázaton az a cég nyert, akivel korábban megkötötték a szerződést. Ezzel a szakvélemény szerint, mintegy 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp