szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bérezési rendszer felülvizsgálata során kiderült, hogy a kormányhivatalok egyes jogelőd szervezeteinél az illetménykiegészítések egy részét jogellenesen állapították meg.

Háromezer kormánytisztviselő esetében rendezték a korábbi, jogellenes illetmény-kiegészítéseket a kormányhivatalok új vezetői - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A január 1-jétől hivatalban lévő kormánymegbízottak feladata, hogy az irányításuk alá tartozó kormányhivatalok egységes, jogszerű működését biztosítsák, egyebek mellett gondoskodjanak arról, hogy a kormányhivatalokba integrált szervek által foglalkoztatott kormánytisztviselők illetményezése megfeleljen a törvényi kereteknek.

A bérezési rendszer felülvizsgálata során kiderült, hogy a kormányhivatalok egyes jogelőd szervezeteinél az illetménykiegészítések egy részét jogellenesen állapították meg, például egyes dolgozók a törvényi 10%-os helyett 35%-os illetménykiegészítést kaptak. A kormánymegbízottak most a törvénynek megfelelő módon rendezték a helyzetet - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Ez az intézkedés mintegy 3 ezer ember esetében eredményezte az illetménykiegészítés csökkenését. Ezzel egyidejűleg azonban -  a kormányhivatalok kialakításával – az integrált szerveknél dolgozó kormánytisztviselők többségének (körülbelül 20 ezer embernek) nem csökkent az illetménye, sőt 15 ezer dolgozónak 5 %-kal - a korábbi 30 %-ról 35 %-ra - emelkedett az illetménykiegészítése - áll a minisztérium közleményében.

A kormány törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek értelmében 2011-ben a kormányhivatalok kormánytisztviselői esetében az előző évi teljesítmény értékelése alapján április 30-áig van lehetőség az illetményeltérítésre. Az illetményeltérítésről a szakigazgatási szerv vezetőjének (pl. munkaügyi központ vezetője) javaslatára a kormánymegbízott dönt. Folyamatban van emellett a kormánytisztviselői életpályarendszer kidolgozása, amellyel a kormányzat az egyszerűsített, de hatékony teljesítményértékelésre akar áttérni - közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!