szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakkollégiumok idei kereteit és a miniszteri keretet egyenlő mértékben, megközelítőleg 12 százalékkal csökkentik.

Arányosan érinti a kormányzati zárolás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkollégiumainak költségvetését és miniszteri keretét, így az idén induló Márai-programot is - mondta el az MTI-nek hétfőn az NKA Bizottságának elnöke.

Jankovics Marcell tájékoztatása szerint a szakkollégiumok idei kereteit és a miniszteri keretet egyenlő mértékben, megközelítőleg 12 százalékkal csökkentik. A szakkollégiumok többnyire maguk dönthetnek arról, hogy saját alprogramjaikon belül hogyan érvényesítik az elvonást, néhány esetben azonban a bizottság is tett ezzel kapcsolatos javaslatot - árulta el az NKA vezetője.

Mint hozzátette, a zárolás 12 százalékos arányban érinti a könyvkultúra népszerűsítését célzó, eredetileg évi 1 milliárd forinttal tervezett Márai-programot is. Néhány alprogram elindítására egyáltalán nem jutott pénz: így "fel kellett áldozni" az 50 millió forintból tervezett, a külföldön rekedt magyar műkincsek hazahozatalára szolgáló Ithaka-programot és az alap 27 milliós tartalékát is - fogalmazott. "A kormányhatározat alapján, amennyiben a zárolt összegek nem kerülnek felhasználásra, azokat az NKA jövő januárban visszakapja" - emlékeztetett Jankovics Marcell.

Az NKA elnöke megjegyezte: tervezett idei költségvetésük összesen 8,69 milliárd forint (ebből zárolták az 1 milliárdot), ha azonban az ötöslottó játékadójából a tervezettnél nagyobb összeg folyna be az államkasszába, az az alap költségvetését is növelné, hiszen az NKA bevételét az ötöslottó játékadójának 90 százaléka adja.

A kormány február 12-én hozott döntést egy 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozásáról, ennek érdekében a kultúráért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) költségvetéséből 39 milliárd, az NKA keretéből 1 milliárd forintot zároltak. A NEFMI tájékoztatása szerint még nem született döntés arról, hogy a zárolások milyen mértékben érintik a tárcához tartozó területeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég