szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány döntött arról, hogy az 2011. évi költségvetésben biztosított forrásból 16,9 milliárd forintot fordít az önkormányzatoknál és költségvetési intézményeiknél foglalkoztatottak idei évi adó- és járulékváltozás miatti kompenzálására.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg az a kormányhatározat, amely 16,9 milliárd forintot csoportosít át az idei büdzsé céltartalékából a helyi önkormányzatok fejezetébe. Az utóbbiban létrehoznak egy új, a költségvetési szervek 2011. évi kompenzációja elnevezést viselő címet.

Az országgyűlés tavaly döntött arról, hogy mintegy 22 milliárd forintot biztosítanának az ez évi költségvetésben arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket. Az összeg - amelyet a céltartalékba csoportosítottak át - csaknem felét áfa-bevételekből, a fennmaradó mintegy 11 milliárd forint egy részét pedig például az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból képezték.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy tavalyi interjúban közölte, hogy azok, akiknek csökken az adóváltozás miatt a bérük a közszférában, extra fizetésemelést kapnak. A miniszter akkor úgy vélekedett: mivel ez csak a közszférára, 690 ezer emberre vonatkozik, elegendő rá 25-30 milliárd forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Az OÉT összehívását kéri a Liga

A szakszervezeti szövetség szerint összességében, a bérkompenzáció sikertelenségét is beszámítva, 2010-ről 2011-re akár 10 százalékos reálbérveszteség is előfordulhat egyes munkavállalóknál.

MTI/Népszabadság Vállalkozás

Március 5-ig rendezik a bérkompenzációt

A Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a bérmonitoring bizottság vezetője Orbánhoz fordultak, hogy az összes állami cég és intézmény adjon tájékoztatást arról: miként valósították meg, hogy a 16 százalékos szja-kulcs bevezetése után a munkavállalók ne járjanak rosszul.

Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei