szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete még nem kapott választ arra a nyílt levélre, amelyben a szakmájukat veszélyeztető problémákra és hiányosságokra hívták fel a szakminiszterek és az országgyűlési képviselők figyelmét. A levélben többek között a hazai vállalkozásokat ellehetetlenítő kínai importról, a képzetlen és engedély nélküli kontárokról, valamint a szabályozatlan temetői reklámozásról is írtak.

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete néhány hete nyílt levelet írt az országgyűlési képviselőknek, Matolcsy György nemzetgazdasági és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztereknek, valamint Rogán Antalnak, a parlament gazdasági és informatikai bizottsága elnökének. A levélben jelezték a szektorban működő vállalkozások fennmaradását veszélyeztető problémákat, illetve megoldási javaslatait is. Választ még nem kaptak.

A levélben jelezték, hogy az elmúlt években a magyar kis-és középvállalkozások zöme a gazdasági válság miatt mélypontra került. Nincs ez másként a kőfaragó és műkőkészítő vállalkozásokkal sem. A szakma azonban már ott tart, hogy a túlélésért kell küzdenie. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a magyar piacot dömpingszerűen árasztották el a kínai késztermékek, például a sírkövek. A hazai vállalkozások a jelenlegi közterhekkel versenyhátrányban vannak a kínai cégekkel szemben, amelyek négy dolláros órabérrel foglalkoztatják az embereiket - mondta a Független Hírügynökségnek a szakmai szervezet képviselője, Csapucha Tamás jegyző.

A szakmai szervezet tisztességes viszonyokat szeretne a vállalkozói szektorban. Az ipartestület problémásnak érzi, hogy 2010. január 1-jétől meglazították a vállalkozói igazolvány kiváltásának feltételeit. Míg korábban be kellett mutatni a szakmai végzettséget igazoló dokumentumokat, addig a jelenlegi szabályozás szerint a hatóságnak jogában áll ugyan utólag bekérni bizonyítványokat, de ez sem kötelező. Emiatt van, aki úgy kapja meg a vállalkozói engedélyt, hogy sohasem kell igazolnia a szakmai hozzáértését, amit az ipartestület elfogadhatatlannak tart. Csapucha Tamás elmondta: a kőfaragás és a műkőkészítés az építőiparon belül veszélyes szakmának számít. Az elmúlt években több olyan tragikus balesetről lehetett hallani, amely azért következett be, mert hozzáértés nélkül, helytelenül rögzítették a sírköveket, ezért is kellene megkövetelni a szakmai végzettséget.

Az ipartestület felháborítónak tartja a szakképzés átalakítását is. A jegyző úgy fogalmazott: két éve szétszedték a szakmájukat és azóta úgynevezett "sírkőkészítő gyorstalpaló tanfolyamokon" ontják a kontárokat. Ilyen rövid idő alatt nem lehet elsajátítani a megfelelő képzettséget ahhoz, hogy biztonsággal fel tudják állítani a sírköveket. A szakmai szervezet ezért azt javasolja, hogy állítsák vissza a régi képzési rendszert, amelyben a kőfaragó szakma alá tartozott a sírkőkészítés.

A temetői reklámok területén is szigorítást szeretne a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete. Nem ért egyet azzal, hogy a gyászolókat és a temetők látogatóit sírkőjavítási ajánlatokkal zaklathatják a gyakran hozzá nem értő "vállalkozók".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét