szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt eljárás indult négy szlovák nő ellen, aki több ezer szál hóvirágot szedett a hétvégén a Győr megyei Máriakálnok térségében.

Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a járőrök  virágszedés közben érték tetten az asszonyokat, akik addigra már mintegy nyolc kilogrammnyit gyűjtöttek össze.

Meghallgatásukkor azt állították, nem volt tudomásuk arról, hogy tiltott tevékenységet művelnek. A kis csokrokért 15 centet kaptak volna egy kereskedőtől, aki vélhetően nőnapra adta volna el azokat. A hóvirág védett növény, eszmei értéke tízezer forint szálanként. Az ügyben eljárás indult természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt.

A hóvirág az európai közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj, 2005 óta védett  Magyarországon - közölte Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi,Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese. A szakember ismertetése szerint a természetvédelmi törvény tiltja valamennyi védett növényfaj engedély nélküli gyűjtését, veszélyeztetését, elpusztítását, élőhelyének károsítását. A természetvédelmi hatóság adhat engedélyt gyűjtésére, külföldre vitelére, ha ez kutatási, oktatási célt, újratelepítést vagy egyéb közérdeket szolgál. Ebben a konkrét esetben azonban vélhetően ilyen jellegű közérdek nem állt fenn - tette hozzá Hajdú Klára.

A természetvédelmi törvény megsértésének vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Bizonyos értékhatár fölött viszont már bűncselekménynek minősül, s három évig  terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Hétfőn kinyit, de közben online oktatást is folytat egy budapesti általános iskola

Hétfőn kinyit, de közben online oktatást is folytat egy budapesti általános iskola