szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eredeti napirendet módosítva az észak-afrikai helyzet volt a fő téma az uniós külügyminiszterek informális gödöllői találkozóján pénteken. Martonyi János külügyminiszter szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy kedvező fordulatok is történnek a régióban, így például Marokkóban.

A miniszteri tanácskozás első napját záró sajtótájékoztatóján a tárcavezető üdvözölte, hogy biztató változások is tapasztalhatók a térségben. VI. Mohamed marokkói király átfogó alkotmányos reformokat jelentett be. Az uralkodó a nemzethez intézett szerda esti televíziós beszédében közölte, a reformok keretében bővítik az egyéni és kollektív szabadságjogokat, erősebb szerepet kapnak a politikai pártok, valamint nagyobb jogköröket biztosítanak a helyhatóságoknak.

Az Európai Unió állam- és kormányfői a pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukról kiadott közleményben azt a politikai üzenetet fogalmazták meg, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek mennie kell - idézte fel Martonyi János. Hozzátette: az Európai Tanács nyilatkozatában rögzítette, hogy az országban kialakult helyzet nagy aggodalomra ad okot.

A 27 tagállam vezetői hangoztatták: minden lehetőséget meg kell vizsgálni a polgári személyek védelmére Líbia térségében, de a katonai jellegű lépésekhez szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Arab Ligának a hozzájárulására. "A tagállamok minden lehetőséget megvizsgálnak, feltéve, hogy egyértelműen adott azok szükségessége, világos jogi bázisa és támogatottsága a régió által" - olvasható az ülésről kiadott közös nyilatkozatban.

Martonyi János sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a líbiai helyzettel kapcsolatban nagyon fontos a folyamatos együttműködés az Arab Ligával. Mint kifejtette: a miniszterek megvitatták, hogyan segíthetnék a demokráciaépítést és milyen intézkedéseket alkalmazhatnak a térségben.

A Nemzeti Múzeumban tartott munkavacsorán és a tanácskozás második napján a tagállamok külügyi tárcavezetői folytatják a tárgyalást, szombaton az uniós miniszterekhez csatlakoznak a tagjelölt államok delegációi is, mivel ezeket az országokat szeretnék minél jobban bevonni a munkába - mondta Martonyi János.
A hivatalos program szerint az uniós miniszterek szombaton főként a líbiai, tunéziai és egyiptomi eseményeket tekintik át.A kétnapos találkozó eredeti napirendjén az szerepelt, hogy a miniszterek pénteken a Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével átalakult külügyi szervezet és azon belül a külügyi szolgálat felállításának első évéről készült elemzést tekintik át.

A tárcavezetők csütörtökön már Brüsszelben is találkoztak, hogy előkészítsék a pénteki állam- és kormányfői csúcsot. A külügyminiszterek üdvözölték az észak-afrikai régióban végbemenő demokratikus változásokat és kiterjesztették a líbiai vezetést sújtó korábban meghozott szankciókat. Döntöttek továbbá a líbiai javak befagyasztásáról szóló lista, illetve a fegyverembargó kibővítéséről, hogy gazdaságilag és politikailag is elszigeteljék a rezsimet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Merkely Bélával igyekszik meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány

Merkely Bélával igyekszik meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére