szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valamennyi közmédium egész napos programmal emlékezik ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. A Magyar Televízió, a Duna TV, a Magyar Rádió, valamint a Magyar Távirati Iroda közös műsorfolyamot indított. Katonanóták, Csongor és Tünde, központi ünnepségek.

A Magyar Televízió m1-es csatornája reggel 9 órától Petőfi Napja címmel, kora délutánig tartó élő stúdióműsorral kezdi ünnepi programját, az adás műsorvezetője Novodomszky Éva és Gaskó Balázs. A nézők eközben figyelemmel kísérhetik a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonást, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott állami megemlékezést és a főváros ünnepségét a Batthyány örökmécsesnél. Az eseményekről az m2, illetve a Duna Televízió is élőben számol be. 

Az MTV a nap végén felvételről közvetíti a Kossuth- és Széchenyi-díjak előző napi átadását, ezt megelőzően pedig csatornái műsorára tűzi egyebek mellett Jókai Mór Kőszívű ember fiai című regényének 1965-ös filmes feldolgozását, valamint az 1953-ban készült Föltámadott a tenger című magyar történelmi filmet. A televízió elé ülők az m2-n tekinthetik meg a Háry Jánosról szóló magyar rajzfilmet, illetve Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjéből 1973-ban készült tévéjátékot.

A Duna TV reggeltől "Föltámadott a tenger" címen sugároz egész napos stúdióműsort. A műsorban többek között megszólal Debreczeni Dropán Béla, Hermann Róbert és Hernády Zsolt történész, valamint Maderspach Kinga filmrendező. A csatorna az idén Csíkszeredára "költözik", és számol be élő helyszíni tudósítással a helyi ünneplésről. A Duna TV-t választók emellett külön összeállítást láthatnak a kor asszonyainak forradalomban játszott szerepéről, illetve a reformkori összejövetelek hangulatáról is.

Az MR1-Kossuth Rádióban hajnali öt órától 163 évvel ezelőttről származó dallamok szólnak, majd Szendrey Júlia, Petőfi Sándor özvegye levelei és naplója alapján készült rádiómonológot hallgathatnak meg Ráckevei Anna előadásában. A rádió műsorát napközben is figyelemmel kísérők beszélgetéseket hallhatnak például arról, miért pont március 15-én lobbant fel a forradalom lángja, továbbá hogyan látták a magyar forradalmat és szabadságharcot Európa írói és más művészei, illetve ízelítőt kaphatnak a forradalom humoráról, valamint a korszak divatos ruházatairól is. 

Az MR2-Petőfi rádióra hangolók reggel hat órától este hét óráig Dalra magyar! című zenés műsorfolyammal találkozhatnak, majd a forradalom és a szabadságharc értékei kerülnek terítékre a fiatalok kedvenc zenéiben. A rádió ünnepi adását nép- és világzenei válogatás zárja. 

A komolyzene iránt érdeklődők este fél nyolctól Erkel Ferenc Bánk bánját hallgathatják a Magyar Állami Operaházból az MR3-Bartók rádió hullámhosszán. 

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a közmédiumok mostani közös kampányukkal meg tudják mutatni, milyen hatékony lesz a négy intézmény jelenleg is formálódó együttműködése. Hangsúlyozta: az átalakulásnak az együttműködés az egyik legfontosabb kulcsszava, ami a jövőben nemcsak tartalmi, hanem kommunikációs szinten is megvalósul. Az MTVA kommunikációs igazgatója kiemelte, a közmédiumok "Ünnepre hangolva: közszolgálat közösen" címen indított március 15-i kampánya jól mutatja, hogy a különböző adók már nem konkurenciát jelentenek egymásnak, hanem a gyártás és a kapacitások összehangolásával valódi választási lehetőséget kínálnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér