szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közölte: Koltay Gábor rendező lesz április 1-től a budapesti József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója.

Csomós Miklós a társulat előtt tartott beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a fővárosnak soha nem állt szándékában megszüntetni a József Attila Színházat; korábban színházi célú hasznosítási pályázatban gondolkodtak, ezt a tervet azonban elvetették. Mint a városvezető bejelentette, március 31-én távozik az angyalföldi teátrum jelenlegi igazgatója, Méhes László, helyét megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor veszi át, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot ír ki.

Csomós Miklós ismertette a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt, a színház működését 2004-től 2010 júliusáig áttekintő revizori jelentés megállapításait is. A revizorok szerint a teátrum nem alkalmazott belső ellenőrt, 2004 óta nem készült részletes leltár, folyamatosan halmozódtak az adótartozások, és hiányosságok voltak a felügyelő bizottság, illetve a könyvvizsgáló munkájában is. A főpolgármester-helyettes felvetette az előző városvezetés felelősségét is.

Sikkasztás gyanúja nem merült fel - közölte Csomós Miklós, hozzátéve azonban: számviteli fegyelem megsértése gyanújával feljelentés született.

A teátrumot 2010 júliusa óta vezető Méhes László hangsúlyozta, rendkívül részletes átadás-átvételt készített elő. Az intézmény pénzügyi helyzetére kitérve megjegyezte, a tavaly nyári 270 milliós forintos adósságállományt a 30 százalékkal nagyobb nézőszámnak és bevételnek köszönhetően idén márciusra sikerült 80 millióra csökkenteni.

Koltay Gábor a nyilvános ülésen köszönetet mondott a városvezetésnek, amiért a társulat fennmaradhat és folytathatja munkáját. Mint hozzáfűzte, régóta figyelemmel kíséri a József Attila Színház előadásait, és sok barátja, korábbi munkatársa dolgozik a színház falai között. "Nagyon sok érték halmozódott fel itt, ezeket elő kell hívni" - fogalmazott a megbízott ügyvezető, aki azonban még nem kívánt részleteket ismertetni programjából.

Újságírói kérdésre válaszolva Koltay Gábor elmondta: indulni fog a színház igazgatói pályázatán.

A rövidesen lejáró munkaszerződésekkel kapcsolatban érdeklődő társulatnak Csomós Miklós elmondta, a megbízott ügyvezetőnek jogában áll meghosszabbítani ezeket, de a főváros arra törekszik, hogy a legrövidebb időn belül kiírja és lebonyolítsa az igazgatói pályázatot. Mint a főpolgármester-helyettes elárulta, a színház jövő évi önkormányzati támogatása a leendő nyertes pályázó programjától is függ.

Derzsi György, a József Attila Színház korábbi könyvvizsgálója a társulati ülés végén visszautasította a munkáját ért kritikát, hozzátéve: a teátrum tavaly nyári hiánya nem 270, hanem 210 millió forint volt, és ezért elsősorban a rossz finanszírozási helyzet okolható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

József Attila Színház: szakmai szervezetek levele Tarlóshoz

Levélben fordult Tarlós Istvánhoz két színházi szakmai szervezet, amely arra kéri a főváros vezetését, hogy álljon el a József Attila Színház szerződtetési tilalmára vonatkozó kezdeményezésétől, mivel az a teátrum társulatának megszűnését eredményezi.

Hírszerző/FH Itthon

Megmaradhat a társulata a József Attila Színháznak

Elállt a hasznosítási pályázat kiírásának szándékától a főváros vezetése, így a József Attila Színháznak a jövőben is lehet társulata. A hírt Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a nyilvánosság előtt is megerősítette. A színház vezetésére igazgatói pályázatot írnak ki - olvasható Méhes László közleményében, amelyet a színházigazgató a 7ora7 című színházi portálon tett közzé.

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

A rosszabb forgatókönyv jött be: 9 százalék lett a költségvetés hiánya 2020-ban

A rosszabb forgatókönyv jött be: 9 százalék lett a költségvetés hiánya 2020-ban