szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Ha beraknak egy cd-t, és ketten táncra perdülnek, az nem tartozik a rendelet hatálya alá" - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint alaptalan a szakmai szervezetek kritikája a zenés-táncos rendezvényeket érintő kormányrendelettel kapcsolatban. Fesztivál- és rendezvényszervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon közölték, hogy szakmaiatlannak és átgondolatlannak tartják az említett rendeletet

Kifogásolták, hogy nem tudni, mit ért pontosan a rendeletalkotó a zenés-táncos rendezvényen. Ráadásul - mint mondták -, mivel rendezvényszervezői diplomához kötik a szervezést, jelenleg a Sziget Fesztivál főszervezője, illetve a Művészetek Völgye felelőse sem szervezhet rendezvényt.

Tállai András államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a bírálatokra reagálva közölte: a szabályozásban egyértelműen meg van határozva, mi a zenés-táncos vendéglátóegység. "Ha beraknak egy cd-t, és ketten táncra perdülnek, az nem tartozik a rendelet hatálya alá" - mondta. A rendezvény szervezéséhez szükséges végzettségről szólva hozzátette: maguk a szervezetek kérték azt, hogy ne szervezhessen mindenki ilyen rendezvényt. A képesítésnek azonban nem diplomának kell lennie. A jogszabályból idézve elmondta: az vagy kulturális rendezvényszervezői, vagy rendezvény- és konferenciaszervezői képesítést ír elő.

Közölte azt is, hogy a Belügyminisztérium két szakmai szervezettel is közvetlenül egyeztetett a kormányrendelet megalkotása előtt, amelynek módosítását jelenleg nem tervezik. A szabályozás részteleit érintően az államtitkár kifejtette: a már hatályba lépett kormányrendelet a hatálybalépést követő 91. naptól vonatkozik azokra a szórakozóhelyekre, amelyek jelenleg rendelkeznek engedéllyel, azaz június 15-étől a meglévő szórakozóhelyeknek az önkormányzat jegyzőjétől rendezvénytartási engedélyt kell majd kérniük. A kabinet rendelkezése azokra a zárt vendéglátóegységekre vonatkozik, ahol 300-nál többen szórakoznak, valamint azokra a szabadtériekre, ahol ezernél több vendég van.

Az előzetes engedély komoly szakhatósági és egyéb feltételekhez köti az engedély kiadását: ilyen például a biztonsági terv megléte, amely szabályozza, mennyi biztonsági őrnek kell lenni a helyszínen, szükséges-e tűzvédelmi szabályzat, és bizonyos végzettségi feltételeket is meghatároz - ismertette Tállai András.

Az ellenőrzésről szólva közölte, a rendelkezés kétfélét ír elő: az egyik szerint évente egyszer rendezvénytől függetlenül megnézik a helyiséget, megfelel-e a szakhatósági előírásoknak, amelyek alapján az engedélyt megkapta; a másik alapján pedig évente kétszer minden helyet a rendezvény közben kell ellenőrizniük a hatóságoknak, és ha súlyos szabálytalanságokat tapasztalnak, akkor akár azonnal is felfüggeszthetik a rendezvényt.

A kormányrendeletben foglaltak szerint a felfüggesztés mellett a szankciók között van a bírság és az engedély visszavonása is akár véglegesen - tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta: mindenkinek meg kell értenie, hogy ha tömegrendezvényeket szervez, a résztvevők biztonságát kell előtérbe helyeznie.

Nagy Anna kormányszóvivő a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a januári West Balkán-tragédia után egyértelművé vált, hogy komoly hiányosságok vannak a zenés-táncos szórakozóhelyek működési engedélyeinek kiadásánál. A szigorítás azonban nem valaki ellen, hanem a fiatalok biztonsága érdekében történt - emelte ki. Tájékoztatott arról is, hogy az utóbbi hetekben a rendőrség 831 ellenőrzést tartott szórakozóhelyeken, a legtöbbet Veszprém és Hajdú-Bihar megyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok