szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától kapnának meleg ételt a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói, akkor kezdi meg a szolgáltatást egy helyi konyha - közölte Kerezsi Csaba igazgató.

"Hétfőn és kedden azonban hideg élelem sem lesz, mert álláspontunk szerint a befizetett térítési díjból jogszerűtlen finanszírozni a közétkeztetésnek nem minősülő szendvicses-ivóleves ellátást” – tette hozzá az intézmény vezetője. A gimnáziumban március 3-a óta nem tudnak meleg ebédet adni a diákoknak, mert a HunGast Kft. a Pest megyei önkormányzat tartozása miatt 18 középiskolában leállította az ételszállítást és lezárta a konyhákat, étkezőket. Az intézményben azóta hideg ebédet kaptak a tanulók.

Az igazgató közölte: a Móricz gimnáziumban szerdától a többfogásos meleg ebédet a helyi "Anyós konyha" biztosítaná, az étkezés az iskolai ebédlőben történne, eldobható eszközökkel (az iskola a sem az evőeszközökhöz, tányérokhoz, sem a mosogatási lehetőséghez nem jut hozzá). Közben a szentendrei Új-Mező Kft. felajánlotta, hogy hétfőtől szerdáig térítésmentesen napi kilencven liter friss tejjel látja el a diákokat. 

A helyzet rendezéséig – a megyei önkormányzat utasítása alapján - az intézmények egyhetes időtartamokra kötnek szerződést az étkeztetésre. Ha azonban a megye nem tudja kifizetni a térítési díj és az ebéd ára közötti különbözetet - ennek fedezésére március 17-én ígéretet tett -, a szentendrei vállalkozás sem kezdi meg a szolgáltatást – ismertette Kerezsi Csaba. Tájékoztatása szerint a kialakult helyzetről értesítették a szülőket és elnézést kértek tőlük. Közölték: az iskola nem felelős a méltatlan helyzet kialakulásáért, és a problémát az iskola egymaga nem képes megoldani. 

A Pest megyei önkormányzat március 3-ig 620 millió forintos tartozást halmozott fel HunGast Kft.-vel szemben, az összeg legalább részbeni kifizetéséről sem akkor, sem később nem sikerült megállapodni. Múlt csütörtökön a szolgáltató közös megegyezéssel történő szerződésbontást javasolt a megyeházának. A HunGast szolgáltatta az ebédet a megye 16 szociális intézményében is, azokban március 12-én függesztették fel az ellátást. A megyei helyhatóság tájékoztatása szerint a menzastop összességében csaknem 3 ezer embert érintett, de a megyeháza - helyi vállalkozóknak köszönhetően - szinte mindenhol tudta biztosítani az ellátást. A szentendrei gimnázium mellett csak a dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban nem sikerült megoldani a problémát, utóbbi intézményben csupán a rászorulók jutnak meleg ételhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában