szerző:
Csikász Brigitta

Többek között nem vették észre a rendőrök, hogy egy már törölt, vagyis nem létező céggel szemben indult felszámolási eljárás. Nincsennek azonban tisztában a nyomozók a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokkal sem, és a cégnyilvántartásban egyértelműen fellelhető furcsaságokat sem tudják kiszúrni. Ez a véleménye a Tempo Pártnak és több magánszemélynek egy általuk tett feljelentés kapcsán folytatott nyomozásról.

A MKI Építő (MKI) Kft-vel szemben azért indult nyomozás az V. kerületi Rendőrkapitányságon még 2009-ben, mert a feljelentők szerint a cég neve alatt különböző bűncselekmények, így közokirat-hamisítások történtek. A cég felszámolója, a Kossuth Holding Vagyonkezelő Rt. ugyanis 2003. október végén megszűnt. A felszámolást a jogutód, a Kossuth Holding Válságkezelő és Felszámoló Zrt. vitte tovább, de úgy, hogy a változást a cégbíróságon nem vezették át. Ez kötelező lett volna azzal együtt, hogy a bíróságnak új felszámolót kellett volna kijelölnie. A rendőrség azonban nem talált bűncselekményre utaló nyomokat, ezért megszüntette a büntetőeljárást. Ezzel az ügyészség is egyetértett, annak ellenére, hogy a feljelentők jelezték a hatóságnak, hogy a nyomozást eleve rosszul végezték, mert nem az általuk jelzett társasággal szemben folytatták le azt.

Miután sem a nyomozó, sem a vádhatóság nem lépett, a feljelentő bírósághoz fordult. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2010. december eleji ítélete ki is mondta: mivel az V. kerületi Rendőrkapitányság (amelyet akkor a jelenlegi budapesti főkapitány vezetett) nem a feljelentésben szereplő MKI Építő (MKI) Kft-vel kapcsolatban folytatta le a nyomozást, hamis adatokat foglalt közokiratba. Ezzel pedig megsértette a tisztességes eljárás lefolytatásához és a jó hírnév tiszteletben tartásához fűződő jogokat.

Az ítéletet követően a belvárosi kapitányság nyomozói immár a megfelelő vállalkozást, az MKI Építőt vették górcső alá. A cég működését kifogásolók szerint a társaság felszámolóját, a Kossuth Holding Vagyonkezelő Rt-t 2002. október 31-én a felszámolói névjegyzékből, 2003. október 31-én pedig a cégnyilvántartásból is törölték, ami után már nem folytathatott gazdasági tevékenységet és felszámolói feladatokat sem. Ennek ellenére az rt. nevére szóló aláírási címpéldányokat használt fel több vállalkozás, így az MKI felszámolási eljárása során, ami révén hamis adatokat közölt, és így bűncselekményt követett el.

A feljelentők által megpanaszolt felszámolásokat megvizsgálva a rendőrség azt állapította meg, hogy minden rendben van, mert jogutódlás történt és a Kossuth Holding Vagyonkezelő Rt. ügyeit a Kossuth Holding Válságkezelő és Felszámoló Rt. vitte tovább. Akadtak ugyan társaságok, amelyek esetében a felszámoló a jogutódlást a cégbíróság felé nem jelezte, de ezzel csak gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztását követte el – vélekedtek a nyomozók. Ez viszont mára elévült, így a felszámoló ebben nem vonható felelősségre. Mivel pedig közokirat-hamisításban nem történt bűncselekmény, a rendőrség idén március 11-én megszüntette a nyomozást.

A jogutódlás azonban – mint azt ügyészségi állásfoglalás is kimondja – felszámolási tevékenység kapcsán fogalmilag kizárt – írta a határozatot kifogásoló panaszában a feljelentő, és hangsúlyozta, „ettől eltérő álláspontra a BRFK sem juthatott a vonatkozó hatályos törvények alapján.” A felszámolóról ugyanis a bíróság dönt. Amennyiben egy felszámoló társaság cégformájában bármilyen változás történik, új jogalanynak minősül, s azt fel kell venni a felszámolók névjegyzékébe. Ha ez megtörtént, akkor jelölhető ki felszámolás végrehajtására, amit a Cégközlönyben közzé kell tenni.

Ez a hivatalos út azonban a feljelentő szerint sem a MKI Kft., sem több másik cég esetében sem történt meg. Az V. kerületi kapitányság munkatársai viszont nem ellenőrizték azt – panaszolta a feljelentő –, hogy a cégek felszámolója bejelentette-e a működési formájában bekövetkező változást. Hogy ha nem, akkor nem is jelenik meg a módosulás, ugyanis ezt a bíróság csak a cég kérésére vezeti át, magától nem teszi meg. A feljelentő szerint azonban mindezzel az ügyben eljáró rendőrök, akik között jogvégzett is található, nincsenek tisztában. Ráadásul azt sem tudják, hogy felszámolási tevékenység kapcsán nincs jogutódlás, amit a már említett ügyészi állásfoglalás is kimondott.

Viszont ha a nyomozók ezekkel tisztában lennének, akkor számukra is egyértelmű lenne az, amit a feljelentő megfogalmazott. Azt, hogy az általa felsorolt vállalkozások esetében nem lett benyújtva a cégbírósághoz változásbejegyzési kérelem. Sőt, a feljelentők által megjelölt cégek esetében nem csak ez maradt el, hanem a bíróság általi új felszámoló kijelölése, valamint ennek hivatalos közlönyben való közzététele is. A felszámolás tehát egy „fantom” cég neve alatt folyt le, ami felveti a hivatalból üldözendő bűncselekmény, a pénzmosás gyanúját is.

A rendőrséghez fordulók nívón alulinak minősítették, hogy az V. kerületi kapitányság dolgozói teljesen rendben találták például a Tutto Mobili Kft. felszámolási eljárását. Ezt ugyanis úgy indították el 2001-ben, hogy a vállalkozás törlését 1998-ban kimondta a bíróság. Ebben az esetben pedig nem csak a felszámoló volt fantom – állítja a feljelentő –, hanem a felszámolt társaság is. Feltűnő az is, bár úgy látszik, a nyomozók figyelmét szintén elkerülte, hogy a cég budapesti székhelyére vonatkozóan eltérő adatok szerepel a cégmásolatban. A vállalkozás Borsod megyei cégjegyzékszámán ugyanis az szerepel, hogy a székhely 1991 és 1996 között a XI. kerületi Hunyadi János úton volt. Míg ugyanez a címen a vállalkozás – a budapesti cégadatok szerint – 1991 és 1997 között székelt.

A feljelentők mindezért a megszüntető határozat megsemmisítését kérik, valamint a felszámolási tevékenység jogutódlását fogalmilag is kizáró 2009-es ügyészi állásfoglalást szem előtt tartó nyomozó szerv kijelölését és olyan rendőrök megbízását a nyomozás elvégzésével, akik sokkal képzettebbek azoknál, mint akik eddig vizsgálták az ügyet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Kiszámolás, felszámolás, elszámolás, leszámolás?

Pénzmosás gyanúját veti fel a politikai életben ismeretlen Tiszta Energiával Magyarországért Párt (TEMPO) szerint, hogy egy hat éve törölt felszámoló cégnek, a Kossuth Holding Vagyonkezelő Rt.-nek a cégnyilvántartásba át nem vezetett jogutódja bankszámlát nyitott a felszámolás alatt álló Radius Hungaricus Rt.-nek (RH).

Itthon

MSZP-közeli fantomcég tevékenykedik felszámolóként

Egy öt éve már nem létező cég szerepelt évekig képviselőként több, felszámolás alatt álló vállalkozás nyilvántartásában, sőt a fantomcég jelenleg is az egyik állami nagyvállalat felszámolója. A nemlétező társaság nevében folytatott felszámolások sem az illetékes bíróságoknak, sem a Pénzügyminisztériumnak nem szúrtak szemet, holott az egyik legnagyobb felszámolócég jogelődjéről van szó. Mindez puszta véletlen lenne?

Csikász Brigitta Itthon

Valótlan adatokkal folyt a nyomozás, elmarasztalták a BRFK-t

Valótlan adatot foglalt a nyomozás irataiba, s erre hivatkozva szüntette meg az eljárást az V. kerületi kapitányság, ami miatt elmarasztalta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. Az elsőfokú ítélet fényében azt kéri az eljárást elindító Tempo Párt, hogy a nyomozást folytassák le újra – immár a helyes adatokkal.

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója