szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely LMP-s képviselő hétfőn a parlamentben azt kérdezte a kulturális államtitkártól, hogy miért alkottak olyan kormányrendeletet, amely ellehetetleníti a zenés-táncos szórakozóhelyek üzemeltetését, illetve az állam valóban átvenné-e a fővárostól a Trafó üzemeltetését, illetve mi lesz a Tűzraktérrel? Vágó Gábor szerint a kormányrendelettel "túlbiztosíttatják" a helyszíneket és az új kötelezettségeket a szervezők nem tudják teljesíteni.

Szőcs Géza államtitkár válaszában leszögezte: a Trafót jelenlegi profilja is alkalmassá teheti arra, hogy állami intézmény legyen és a kormányzati tervek szerint Markó Iván és Bozsik Yvette társulataira építik majd a Trafó jövőbeni műsorpolitikáját, ugyanakkor ez nem zárja ki a helyre eddig is jellemző "befogadást" és a szakmai, erkölcsi tőkéje megmaradását.

A Tűzraktér esetében az államtitkár elmondta: az épület a terézvárosi önkormányzaté, amely március végéig elrendelte annak kiürítését. Szőcs Géza hangsúlyozta: ismerik a konfliktust, de a kormánynak nincs lehetősége korlátozni egy önkormányzat mozgásterét, ugyanakkor közvetítenek az ügyben: már tárgyaltak az önkormányzat képviselőivel és hétfőn tárgyalnak a Tűzraktér vezetőivel is. A kormányrendelettel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a módosításokra a West Balkánban történt tragédia miatt van szükség.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Itthon

Élő adásban boncolgatták a Tűzraktér sorsát

A Tűzraktér és a VI. kerületi önkormányzat képviselői szerdán délután a budapesti Fúzió Rádió élő adásában csaknem másfél órán át vitatkoztak a kulturális befogadótér jövőjéről.

Lukács Andrea Kult

Tűzraktér-ügy: derült égből villámcsapás

A Terézvárosi Önkormányzat március 31-ével kipaterolja a több mint 300 alkotót tömörítő, független kulturális műhelyként működő Tűzrakteret. Vajon meg tud-e maradni Budapest kreatív szellemisége a hatóságok szigora ellenére? A Tűzraktér kulturális vezetőjét, Simor Ágnest és a Fogasház vezetőjét, Ongjerth Dánielt kérdeztük.

Nagyítás

A Tűzraktér utolsó napjai - Nagyítás-fotógaléria

A Tűzraktérnek március 31-ig ki kell ürítenie az épületet, az ott lévő művészeknek el kell költözniük, miután a VI. kerületi önkormányzat a 3136,5 négyzetméter alapterületű ingatlant pályázat útján bérbeadással kívánja hasznosítani. Képriport az őszi kerti kocsmaidőszak végéről és az tűzraktérben zajló utolsó pillanatokról.

Hírszerző/FH Itthon

Utcára vonulnak a Tűzraktérért

A VI. kerületi önkormányzat épülete előtt hétfőn és kedden kora délután nyílt színházi próbával és játékokkal tiltakoznak a civilek a Tűzraktér kulturális befogadótér bezárása ellen.

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi