szerző:
hvg.hu

A thaiföldi Bangkokban tartandó klímakonferencia magyar delegációjának kiutaztatására 45 millió forintos keretet kértek, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) végül az igényelt összeg helyett 9 millió forintot adott munkatársai utaztatására – tudta meg a hvg.hu.

Nagy port vert fel idén év elején, hogy 18 millió forintot költöttek a mexikói Cancúnban tavaly november 29. és december 10. között tartott klímaügyi konferencián részt vevő magyar delegáció utaztatására és elszállásolására. Az NFM akkor azzal indokolta a több milliós költségeket, hogy 17 embert delegáltak az útra, és mindannyiuk részvételére szükség volt, a költségeik pedig ekkora összegre rúgtak.

Szabó Imre szocialista politikus, volt környezetvédelmi miniszter az üggyel kapcsolatban kérdéseket intézett Fellegi Tamás miniszterhez, tájékoztatást kérve arról, hogy a tárca milyen kommunikációs és informatikai eszközökkel „szerelte fel” a delegáció tagjait. A március 19-én kapott válasz szerint „két notebookot, 13 telefont és 14 SIM-kártyát biztosítottak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztési és Klímapolitikai Helyettes Államtitkárság munkatársai részére”. Az eszközök – mint Fellegi közölte – a rendezvény után visszakerültek a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság raktárkészletébe.

A cancúni lista: külsősök belsősként

A cancúni klímakonferencia kapcsán azonban további kérdések is felmerülnek. A szervezők listája szerint ugyanis nem 17, hanem 24 fős volt a magyar küldöttség. Köztük volt a Greenpeace egyik kampányfelelőse, Stoll Barbara is. Stoll elmondta a hvg.hu-nak, hogy a kormány és a Greenpeace közötti jó együttműködés révén volt a kormánydelegáció tagja a tavaly decemberi két hetes mexikói klímacsúcson. A konferenciára a kormány regisztrálta őt, de annak minden költségét a Greenpeace fizette. „Kormánydelegáltként érdekesebb, zárt tárgyalásokra is bejuthattam, és segíteni tudtam a küldöttség tagjainak, ha igényelték” – sorolta az előnyöket. Hozzátette: Cancúnban a magyar delegáció volt a legkisebb, s az Európai Unió soros elnökeként a klímapolitikai tárgyalások stafétabotjának átvételéhez illett is ennyi emberrel jelen lenni a rendezvényen. A cancúni tárgyalások eredményeként pedig – jegyezte meg Stoll Barbara – visszaállt a bizalom a fejlődő és a fejlett országok között.

©

Szintén a cancúni magyar delegáció tagja volt a lengyel Tomasz Terlecki, a hágai központtal működő European Climate Foundation klímaügyi és energiapolitikával foglalkozó alapítvány szakértője, aki a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy a mexikói csúcson a magyar kormány meghívására vett részt, de az utazás és a cancúni tartózkodás költségeit maga rendezte. A találkozón a hivatalos kormánydelegáció tagjaként vett részt, nem a civil szervezetként működő alapítvány saját küldöttjeként. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért a magyar delegációval vett részt a csúcson, Terlecki azt válaszolta, alapítványuk több más kormánnyal is együtt dolgozik.

A csoportnak voltak olyan tagjai, akik nem nevezhetőek klímaügyi szakértőnek, és nem is a külügyi tárcát képviselték. Ásványi Zsuzsanna például a Pénzügyminisztériumban, Griecs-Farkas Emese az interneten található információ szerint az Egészségbiztosítási Felügyeletnél dolgozott, Dobi Rózsa Anikó pedig a Durgá-Vishnu Dévá Kft. ügyvezetője. Az NFM éghajlat-politikai szakértőjeként feltüntetett hölgy cége – a honlap szerint – a környezettudatosságul célul tűzve ki „olyan hitelezési termékek kifejlesztésén dolgozik, amelyek hozzájárulnak környezeti és társadalmi problémák megoldásához.”

Harmincan utaztak volna Bangkokba

A Cancúnban járt magyar csoporthoz hasonló létszámú küldöttség utazott Bangkokba, az április 3. és 8. között megtartandó klímapolitikai konferenciára, amelynek célja egy nemzetközi megállapodás kialakítása az éghajlatvédelemről. A rendezvény előkészítő regionális csoportértekezletei március 30-án kezdődtek el. Információink szerint a magyar delegáció költségeire 45 millió forintot kértek. Olajos Péter, az NFM zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elismerte ezt, de hozzátette, csupán 9 millió forintot adtak a tárcától kiutazó 13 személy utazási költségeire. Az eltérés szerinte abból adódott, hogy eredetileg 30 fős delegáció ment volna, de mivel szakértői munkacsoport értekezleteket tartanak Bangkokban, így csak szakembereket küldtek a klímakonferenciára. A rendezvény célja, tette hozzá a helyettes államtitkár, hogy döntsenek egy zöld klíma alap létrehozásáról, amely a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését, megelőzését segítené.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről a hvg.hu-t arról tájékoztatták, hogy összesen 18-an képviselik hazánkat a rendezvényen. A tárca szakértői mellett „a Külügyminisztérium részéről további három, a Nemzetgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről pedig egy-egy fő utazik a társtárcák költségére”. Kérdésre közölték azt is, hogy a magyar delegációt Feiler József, az NFM klímapolitikai főosztályvezetője vezeti, aki az ülésszakon Tomaj Dénes bangkoki nagykövettel közösen képviseli a magyar elnökséget.

Az állami hivatalnokok egyébként idén is ugyanazzal a négy utazási irodával – az OTP Travellel, a Chemol Travellel, a Malév Air Toursszal és a Hogg Robinson Magyarországgal – utaznak, mint tavaly, velük kötött ugyanis újabb, 2,5 milliárd forint értékű, egyéves keretmegállapodást a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF). A négy cég egyébként már 2005 óta utaztatja az állami hivatalnokokat és az állami intézmények dolgozóit, a KSZF akkor írt ki először pályázatot a hivatalok nemzetközi utazásszervezésére.

A négy iroda ajánlatai között egyébként az utazásokat megrendelő hivatalok munkatársai egy központi, „anonim” online rendszerben foglalhatnak, azaz a repülőjegy- és szálláskeresésekre kiadott találatokat az utazási irodák neve nélkül listázzák – mondta a hvg.hu kérdésére Molnár Judit, az OTP Travel Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a kiadott találatok közül a legolcsóbbat kell választaniuk a foglalást intéző állami dolgozóknak, akik csak a megrendelés leadása után tudják meg, melyik irodánál foglaltak. Bár az áprilisi, bangkoki útra vonatkozó állami megrendelésről nem tudott, Molnár Judit elmondta, hogy a központi foglalási rendszer négy utazási irodája „pár száz forintos” árréssel dolgozik, már ami a repülőjegyeket illeti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bayer Zsolték tüntetéssel válaszolnak Niedermüller Péternek

Bayer Zsolték tüntetéssel válaszolnak Niedermüller Péternek

Menekültek miatt adtak le figyelmeztető lövést Röszkén

Menekültek miatt adtak le figyelmeztető lövést Röszkén

Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?

Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?

Ha nem szakad bele ténylegesen a szívünk, a szakítás a javunkat szolgálhatja

Ha nem szakad bele ténylegesen a szívünk, a szakítás a javunkat szolgálhatja

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

Megtévesztette a fogyasztókat, 350 milliós bírságot kapott a Magyar Telekom

Megtévesztette a fogyasztókat, 350 milliós bírságot kapott a Magyar Telekom