szerző:
hvg.hu

A thaiföldi Bangkokban tartandó klímakonferencia magyar delegációjának kiutaztatására 45 millió forintos keretet kértek, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) végül az igényelt összeg helyett 9 millió forintot adott munkatársai utaztatására – tudta meg a hvg.hu.

Nagy port vert fel idén év elején, hogy 18 millió forintot költöttek a mexikói Cancúnban tavaly november 29. és december 10. között tartott klímaügyi konferencián részt vevő magyar delegáció utaztatására és elszállásolására. Az NFM akkor azzal indokolta a több milliós költségeket, hogy 17 embert delegáltak az útra, és mindannyiuk részvételére szükség volt, a költségeik pedig ekkora összegre rúgtak.

Szabó Imre szocialista politikus, volt környezetvédelmi miniszter az üggyel kapcsolatban kérdéseket intézett Fellegi Tamás miniszterhez, tájékoztatást kérve arról, hogy a tárca milyen kommunikációs és informatikai eszközökkel „szerelte fel” a delegáció tagjait. A március 19-én kapott válasz szerint „két notebookot, 13 telefont és 14 SIM-kártyát biztosítottak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztési és Klímapolitikai Helyettes Államtitkárság munkatársai részére”. Az eszközök – mint Fellegi közölte – a rendezvény után visszakerültek a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság raktárkészletébe.

A cancúni lista: külsősök belsősként

A cancúni klímakonferencia kapcsán azonban további kérdések is felmerülnek. A szervezők listája szerint ugyanis nem 17, hanem 24 fős volt a magyar küldöttség. Köztük volt a Greenpeace egyik kampányfelelőse, Stoll Barbara is. Stoll elmondta a hvg.hu-nak, hogy a kormány és a Greenpeace közötti jó együttműködés révén volt a kormánydelegáció tagja a tavaly decemberi két hetes mexikói klímacsúcson. A konferenciára a kormány regisztrálta őt, de annak minden költségét a Greenpeace fizette. „Kormánydelegáltként érdekesebb, zárt tárgyalásokra is bejuthattam, és segíteni tudtam a küldöttség tagjainak, ha igényelték” – sorolta az előnyöket. Hozzátette: Cancúnban a magyar delegáció volt a legkisebb, s az Európai Unió soros elnökeként a klímapolitikai tárgyalások stafétabotjának átvételéhez illett is ennyi emberrel jelen lenni a rendezvényen. A cancúni tárgyalások eredményeként pedig – jegyezte meg Stoll Barbara – visszaállt a bizalom a fejlődő és a fejlett országok között.

©

Szintén a cancúni magyar delegáció tagja volt a lengyel Tomasz Terlecki, a hágai központtal működő European Climate Foundation klímaügyi és energiapolitikával foglalkozó alapítvány szakértője, aki a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy a mexikói csúcson a magyar kormány meghívására vett részt, de az utazás és a cancúni tartózkodás költségeit maga rendezte. A találkozón a hivatalos kormánydelegáció tagjaként vett részt, nem a civil szervezetként működő alapítvány saját küldöttjeként. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért a magyar delegációval vett részt a csúcson, Terlecki azt válaszolta, alapítványuk több más kormánnyal is együtt dolgozik.

A csoportnak voltak olyan tagjai, akik nem nevezhetőek klímaügyi szakértőnek, és nem is a külügyi tárcát képviselték. Ásványi Zsuzsanna például a Pénzügyminisztériumban, Griecs-Farkas Emese az interneten található információ szerint az Egészségbiztosítási Felügyeletnél dolgozott, Dobi Rózsa Anikó pedig a Durgá-Vishnu Dévá Kft. ügyvezetője. Az NFM éghajlat-politikai szakértőjeként feltüntetett hölgy cége – a honlap szerint – a környezettudatosságul célul tűzve ki „olyan hitelezési termékek kifejlesztésén dolgozik, amelyek hozzájárulnak környezeti és társadalmi problémák megoldásához.”

Harmincan utaztak volna Bangkokba

A Cancúnban járt magyar csoporthoz hasonló létszámú küldöttség utazott Bangkokba, az április 3. és 8. között megtartandó klímapolitikai konferenciára, amelynek célja egy nemzetközi megállapodás kialakítása az éghajlatvédelemről. A rendezvény előkészítő regionális csoportértekezletei március 30-án kezdődtek el. Információink szerint a magyar delegáció költségeire 45 millió forintot kértek. Olajos Péter, az NFM zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elismerte ezt, de hozzátette, csupán 9 millió forintot adtak a tárcától kiutazó 13 személy utazási költségeire. Az eltérés szerinte abból adódott, hogy eredetileg 30 fős delegáció ment volna, de mivel szakértői munkacsoport értekezleteket tartanak Bangkokban, így csak szakembereket küldtek a klímakonferenciára. A rendezvény célja, tette hozzá a helyettes államtitkár, hogy döntsenek egy zöld klíma alap létrehozásáról, amely a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését, megelőzését segítené.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről a hvg.hu-t arról tájékoztatták, hogy összesen 18-an képviselik hazánkat a rendezvényen. A tárca szakértői mellett „a Külügyminisztérium részéről további három, a Nemzetgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről pedig egy-egy fő utazik a társtárcák költségére”. Kérdésre közölték azt is, hogy a magyar delegációt Feiler József, az NFM klímapolitikai főosztályvezetője vezeti, aki az ülésszakon Tomaj Dénes bangkoki nagykövettel közösen képviseli a magyar elnökséget.

Az állami hivatalnokok egyébként idén is ugyanazzal a négy utazási irodával – az OTP Travellel, a Chemol Travellel, a Malév Air Toursszal és a Hogg Robinson Magyarországgal – utaznak, mint tavaly, velük kötött ugyanis újabb, 2,5 milliárd forint értékű, egyéves keretmegállapodást a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF). A négy cég egyébként már 2005 óta utaztatja az állami hivatalnokokat és az állami intézmények dolgozóit, a KSZF akkor írt ki először pályázatot a hivatalok nemzetközi utazásszervezésére.

A négy iroda ajánlatai között egyébként az utazásokat megrendelő hivatalok munkatársai egy központi, „anonim” online rendszerben foglalhatnak, azaz a repülőjegy- és szálláskeresésekre kiadott találatokat az utazási irodák neve nélkül listázzák – mondta a hvg.hu kérdésére Molnár Judit, az OTP Travel Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a kiadott találatok közül a legolcsóbbat kell választaniuk a foglalást intéző állami dolgozóknak, akik csak a megrendelés leadása után tudják meg, melyik irodánál foglaltak. Bár az áprilisi, bangkoki útra vonatkozó állami megrendelésről nem tudott, Molnár Judit elmondta, hogy a központi foglalási rendszer négy utazási irodája „pár száz forintos” árréssel dolgozik, már ami a repülőjegyeket illeti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A orvvadászattal gyanúsított fideszes szerint ő csak önvédelemből lőtt a vadkanra

A orvvadászattal gyanúsított fideszes szerint ő csak önvédelemből lőtt a vadkanra

Máshol is hasít a cég, amelyik a Normafánál fákat vághat ki

Máshol is hasít a cég, amelyik a Normafánál fákat vághat ki

Négy autó ütközött össze az M7-es bevezetőjénél

Négy autó ütközött össze az M7-es bevezetőjénél

A Wikipédia társalapítója megerősítette: le akarják nyomni a Facebookot

A Wikipédia társalapítója megerősítette: le akarják nyomni a Facebookot

Menő stadion már van. Jó focit mikor sikerül bele keríteni?

Menő stadion már van. Jó focit mikor sikerül bele keríteni?

Rájöttek, hogy lehet elsüllyeszthetetlenné tenni a hajókat

Rájöttek, hogy lehet elsüllyeszthetetlenné tenni a hajókat