szerző:
Rádi Antónia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zaklatás miatt bíróság előtt áll az a férfi, akit a világhálóra feltett hanganyagok szerint az UD-cégcsoport emberei kívántak megleckéztetni.

„Adót fizetni nem szeretnénk túl sokat. Sehová, senkinek” – magyarázta Tóth János, a 2008-as megfigyelési botrányban ismertté vált UD Vagyonvédelmi Zrt. társtulajdonosa megbízójának, Csányi Sándor bankárnak, az OTP elnök-vezérigazgatójának a YouTube videomegosztóra a napokban rövid szünet után ismét felkerült hangfelvételek szerint. Csányi nem annyira kuncsaftként, sokkal inkább befektetőként viselkedett: részletezni kérte Tóthék elszámolását, amelyben bérköltség címén 12 millió forint szerepelt. Tóth válaszul bemutatta a cégcsoportot – miközben emlékeztetett, hogy a részletes ismertetőt már korábban elküldte a bankár bizalmasával, Ecsedy Ferenccel –, amelynek vagyona elmondása szerint az UD Logisztika Kft.-ben található, azért, hogy „ha az rt-t beperlik, ne vihessenek el cégvagyont”. A több mint hatszáz dolgozót a csoport más vállalkozásai foglalkoztatják, a cégek nullszaldósak, ez – Tóth szavaival – „ki van gazdálkodva”. Bár a felvétel még az UD-botrány kipattanása előtt készülhetett, az üzletfilozófia nem sokat változott azóta. Az időközben a cégcsoportból kivált UD Logisztika ellen egyébként azóta adóvégrehajtás indult, az elektronikusan hozzáférhető legfrissebb – 2008-ra vonatkozó – mérlege pedig veszteséget mutat. 

©

 A beszélgetések fő témája azonban egy kellemetlen – egyébiránt kezelt személyiségzavarban szenvedő – banki ügyfél leszerelése volt. A kliens – a HVG tudomása szerint jelenleg a fővárosi közterület-fenntartónak dolgozó, 39 éves Antalik László – több mint 15 évvel ezelőtt kért szponzori segítséget és depozitos devizaszámla-nyitást az OTP-től túraautós Guinness-rekordja felállításához. A bank elutasította a kérelmét, de Antalik szerint csak a szponzorációt, a számlanyitást nem, és a hitegetéssel kárt okozott, ami miatt 34 millió forintot követelt. A módszere változatos volt: az OTP-nek, bankvezetőknek, családtagjaiknak, részvényeseknek, hatóságoknak – köztük az Europolnak is – írt, telefonálgatott. A törvényt azonban az eddigi ismeretek szerint nem szegte meg az adatgyűjtéssel: a családtagok elérhetőségét például internetes közösségi oldalak adatlapjain találta.

Üzeneteiben nem volt fenyegetőzés, s éppen ez okozta a legnagyobb fejtörést a Csányinak dolgozó UD-nek. A hangfelvételek szerint ugyanis a rendőrség erre hivatkozva visszadobta a zsarolás miatt tett bejelentéseiket, mondván, a történtek jogilag zaklatásként értelmezhetők, ami viszont csak magánindítványra büntetendő, márpedig azt Csányi vonakodott megtenni. Tóth és a másik UD-tulajdonos, Horváth József – jelenleg a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettese – a hangfelvételek szerint sokat gondolkodott a megoldáson. Olyan ötlet is felmerült, hogy meg kellene a férfit fenyegetni, „ha még egyszer ír, az agyát kiszedjük a fején keresztül”, úgyse hisz majd neki senki, esetleg lófejet, döglött patkányt vagy marhamájat kellene küldeni neki. „Az effélékkel három dolgot lehet csinálni: beperelni, elmegyógyintézetbe csukatni, vagy eltemetni három méter mélyre” – fejtegette az egyik beszélgetésben Horváth.

Szolidabb megoldásként felmerült bizonyíték hamisítása a rendőrség részére: Antalik e-mail címéről immár fenyegető tartalommal készült üzenetet küldeni az OTP-be (ezt a tervet Tóth Csányi feleségével is megosztotta, aki azonban elvetette az ötletet), vagy munkát ajánlani neki. Utóbbi Tóth elgondolása volt: újságírónak tervezte magát kiadni, s adatgyűjtést kért volna Antaliktól például Kóka Jánosról vagy a „faszkalap” nagykanizsai polgármesterről, azzal a feltétellel, hogy a férfi befejezi Csányiék molesztálását. Utóbbi tervet a jelek szerint végre is hajtották. Antalik bemutatott a HVG-nek egy elektronikus levelet, amit 2008 nyarán bizonyos Kelemen András írt neki, aki magát a HVG és A tévé ügyvédje című tévéműsor bedolgozójaként mutatta be, és munkát ajánlott. Antalik – elmondása szerint – átlátott a szitán, miután ekkor már tudta, hogy figyelik, ismerőseinél kérdezgetnek felőle. Ekkoriban találkozott is az UD-sekkel: a közzétett beszélgetésekben is szereplő Hoffmann Jánossal és Varga Ádámmal az újpesti Burger Kingben. Antalik elmondása szerint Hoffmann – akivel utóbb még egyszer összefutott – előzékeny volt, Varga ellenben durván, fenyegetően lépett föl. Ő volt az egyébként, aki végül elkészítette a rendőrségnek szánt hamis leveleket.

Hogy végül felhasználták-e vagy sem Varga munkáját, arról nincs hiteles információ. Valószínűleg nem, többszöri üzengetés után Csányiék ráálltak ugyanis a feljelentésre, a Nemzeti Nyomozóiroda pedig – amely az UD-sek szerint „partner az ügyben” –, mint Hoffmann mondta, beérte azzal is, ha egy ügyvéd fordul hozzájuk. Így beindult Antalik ügye, amely jelenleg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokon folyik. A perben Antalik ellen vallott Csányi és Jakab Géza is.

A rendőrség a múlt héten elrendelte a nyomozást a hangfelvételek ügyében, de nem azok tartalma – például a bizonyíték-hamisítási előkészületek – miatt, hanem azért, mert vélelmezi, hogy visszaéltek az UD-sek személyes adataival, amikor feltöltötték a netre a felvételeket. Ez a kettős mérce egyidős az UD-üggyel. 2009 decemberében például az ügyészség azzal utasította vissza Keller László (MSZP) akkori országgyűlési képviselő feljelentését – Keller eredetileg írásban kérdezte Kovács Tamás akkori legfőbb ügyészt, aki feljelentésként értékelte a kérdést –, hogy az UD-sek „kértek intézkedést Keller Lászlóra vonatkozó adatok beszerzésére”, de ezzel nem sérült a politikus személyes adatainak védelme. Történt ugyanis, hogy meg nem nevezett, Kellerrel perben álló megbízójára hivatkozva Tóth arra kérte adóhivatali kapcsolatát, „figyelőztesse”, hogy a politikus milyen adatokra kíváncsi náluk. Keller korábban, még közpénzügyi államtitkárként kutakodott ugyanis, hogy kik és milyen feltételekkel vadásznak állami földeken, ami közvetve érintette Csányi érdekeit is – ez ügyben most, mentelmi joga elvesztése után vádlott is lett a volt államtitkár.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG HVG Hetilap

Szilvásyék vád alatt

Súlyosan sérült Demeter Ervin és Kövér László becsülete, csorbult Csányi Sándor tekintélye, és kár érte Tóth János...

Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul