szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az áram kikapcsolása megállítaná a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai üzemében folyó termelést, és ezzel csődbe vinné a céget; az áramszolgáltatónak hétfőn 350 ezer, csütörtökön pedig 300 ezer eurót térít meg a tartozásából a timföldgyár - közölte a katasztrófavédelmi kormánybiztos a kormány hivatalos honlapján hétfőn.

Bakondi György közlése szerint az üzem összesen 650 ezer eurót - azaz csaknem 170 millió forintot - kifizet a tartozásából, és a termelés, a kereskedelem, illetve a likviditás adatai alapján rendezhetőek ezek az adósságok. A Mal több mint kétmilliárd forinttal tartozik a ki nem fizetett gáz- és áramszámlák miatt a szolgáltatóknak, az E.on szerint a gyár tartozása komoly kockázatot jelent.

A kormánybiztos szerint az állami felügyelet alatt újraindították a termelést, biztosították hatezer ember munkahelyét, és sikerült megőrizni a cég piaci pozícióit. Hangsúlyozta: a cég csak akkor tud eleget tenni a vele szemben fennálló kártérítési igényeknek, ha termel.

A közlemény szerint jelenleg a céggel szemben több magánszemély is pert indított, az állam később fogja a károkozóval szembeni igényét érvényesíteni. "A bíróság még nem jutott odáig, hogy kimondja a Mal Zrt. felelősségét, a peres eljárások akár több évig is elhúzódhatnak" - áll a közleményben. Bakondi György szerint a Mal állami felügyelete a veszélyhelyzet fennállásáig, de legtovább két évig tarthat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!