szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

A nem vagyoni kártérítést és a vállalkozások elmaradt hasznának megtérítését nem tudja felvállalni az állam - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató.

Igazságügyi szakértők most a vállalkozók által benyújtott kárbejelentéseket vizsgálják, ez a munka a vörösiszap-katasztrófa többi károsultjánál már lezárult. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert a kormány a helyreállítás költségeit csak megelőlegezi, később pedig a károkozóval kívánja megfizettetni azokat, a bírósági eljárás megindításához pedig hivatalos dokumentációra van szükség - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője hozzátette: az állam a nem vagyoni kártérítést és a vállalkozások elmaradt hasznát sem tudja megtéríteni. Erről csak a bíróság dönthet, abban az esetben, ha a károsultak pert indítanak.

Bakondi György arról is beszámolt, hogy a devecseri lakóparkban 87, a kolontáriban pedig 21 házat építenek, és Somlóvásárhelyen is készül egy otthon. Többekkel nem új ingatlan építésében, hanem lakásvásárlásban vagy pénzügyi kártalanításban egyeztek meg - fűzte hozzá.

Az otthonok berendezésére az állam a Magyar Bútorszövetséggel kötött szerződést; az érintettek több mint háromezer féle bútor közül választhatnak - jegyezte meg az OKF főigazgatója. Az iszapkatasztrófa által érintett területen teljeskörű rendezés folyik, ám a károk felmérése, az iszap összegyűjtése, a földek és az egyéb ingatlanok sorsának rendezése hosszadalmas folyamat - mondta Bakondi György, aki a hétvégén bejelentette: június végéig minden károsult megkapja kártalanítását, a helyreállításhoz pedig még több milliárd forintra lesz szükség.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!