szerző:
Kovács István

Széksértésről szóló rendelet került be Ózdon a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatába, amelynek alapján a testületi többség szótöbbséggel megállapíthatja, hogy egy-egy hozzászólás sértő volt-e egy másik képviselőre nézve. Ha a „rögtönítélő bíróság” megállapítja a széksértést, azonnali tízezer forint pénzbüntetést szavazhatnak meg. Az új SZMSZ-re csupán két testületi tag mondott nemet.

Ózd város képviselő-testülete új SZMSZ-t fogadott el, amelynek 24.§-a a tanácskozás méltóságának tiszteletben tartásáról rendelkezik. Ennek 4. pontja kimondja: az a képviselő, aki más tagot sértő kifejezésekkel illet és azt azonnal vissza nem vonja, széksértést követ el. Ennek tényét a képviselő-testület vita nélkül, szótöbbséggel állapítja meg és rendbírságot szabhat ki, aminek összege tízezer forint és a tiszteletdíjból vonják le.

Az ülést vezető elnök rendfenntartásra hozott intézkedése ellen felszólalni, visszautasítani, vagy vitába szállni vele sem lehet. A szabályzatot a 15 tagú testületből az egyetlen MSZP-s és két független képviselő is elfogadta, csupán a két jobbikos nyomott „nem” gombot.

A független Tartó Lajos elmondta: azért bólintott rá az SZMSZ-re, mert habitusánál fogva nem kerülhet olyan helyzetbe, amikor bárkit is megsérthet és az elmúlt négy ciklusban vele szemben sem történt személyeskedés.

Kisgergely András, a Jobbik városi elnöke viszont emlékeztetett az elfogadás előtti testületi ülésre, ahol párttársa, Márton Ferenc az ózdi média fölött gyakorolt cenzúrát kérte számon a város vezetőin. Fürjes Pál polgármester ekkor láthatóan kényelmetlenül érezte magát, majd kijelentette, hogy ő inkább moderálásról beszélne, majd gyorsan továbblapozott a napirendekben.

A Jobbik elnöke hozzátette: a városban lefejezték az írott és az elektronikus sajtót, a legtapasztaltabb, legismertebb újságíróknak mondtak fel csak azért, mert a Fidesz helyi vezetőinek nem tetszett addigi korrekt, médiaegyensúlyra törekvő munkájuk. Kisgergely egy mondást idézett, miszerint annak játszik a zenekar, aki fizet, csakhogy ebben az esetben közpénzből muzsikálnak.

Szerinte nem véletlen, hogy a helybeliek jelentős része az ÓVTV-t nem Ózdi Városi Televízióként, hanem Ózdi Vitális Televízióként emlegeti, utalva a Fidesz városi elnökének befolyására. Szerinte egyébként – tért vissza az SZMSZ-re – gumitörvény született, mert nem határozták meg, mi számít sértésnek, tehát akár egy furcsa nézésért is kiszabhatja a fideszes többség a tízezres büntetést, ami szerinte távol áll a demokráciától. A célt viszont egyértelműnek ítéli meg: az ellenzéki képviselők kerüljenek minden kényes kérdést, amit csak a testületi üléseken tudnának a nyilvánosság elé tárni, mert az átalakított helyi sajtóban erre esélyük sincs. Az elnök tudomása szerint ugyanez a folyamat zajlik más önkormányzati cégeknél is, és számos esetben feltételezhető a politikai tisztogatás. A munkahelyteremtést ígérő Fidesz néhány tucat ember munkaviszonyát már megszüntette Ózdon, tovább nehezítve a halmozottan hátrányos helyzetű térségben a kritikus foglalkoztatási gondokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormány szerint Gruevszki különleges bánásmódot igényel, pedig nem terhes nő

A kormány szerint Gruevszki különleges bánásmódot igényel, pedig nem terhes nő

Embercsempészet miatt feljelentést tesz Hadházy Gruevszki-ügyben

Embercsempészet miatt feljelentést tesz Hadházy Gruevszki-ügyben

A rácsok mögött élőkről készített drámai kisfilmet a BvOP – videó

A rácsok mögött élőkről készített drámai kisfilmet a BvOP – videó

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit