szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlament plenáris ülésén a Fidesz, illetve a KDNP képviselőcsoportja nevében visszautasította, hogy a Házban hazaárulók ülnének, miután a jobbikos Novák Előd a termőföld és az ivóvízkészlet kizárólagos magyar tulajdonban tartását kezdeményező jobbikos módosító javaslat név szerinti szavazásán úgy adta le voksát, hogy előtte azt mondta: "a hazaárulókkal szemben megvédem a magyar földet".

Az ezt megelőzően szavazó kormánypárti képviselők nemmel voksoltak az ellenzéki javaslatra, az MSZP-s és az LMP-s padsorok üresek voltak. Novák Előd megnyilvánulása után az ülést vezető - szintén jobbikos - Balczó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a házszabály értelmében a szavazás során csak azt jelezhetik a képviselők, igennel, vagy nemmel szavaznak, illetve tartózkodnak, a vélemények kifejtésére a vita során volt lehetőség.

Ezt követően megadta a szót Lázár Jánosnak, aki azt kérte, Balczó Zoltán utasítsa rendre "a saját képviselőtársait", vezesse pártatlanul az ülést, amibe - mint mondta - nem fér bele, hogy bármely képviselőt egy másik lehazaárulózzon.

Ezt a Fidesz és a KDNP nevében visszautasította. Attól, hogy a Jobbik képviselői nem értik, miért rossz és alkalmatlan az a javaslat, amit beterjesztettek, attól még ebben a házban nincsenek hazaárulók, "főleg nem a Fidesz és a KDNP a hazaáruló" - hangoztatta a frakcióvezető, akinek szavait a kormánypárti honatyák tapssal üdvözölték.

Balczó Zoltán emlékeztetett arra, hogy felhívta a képviselők figyelmét a szavazással kapcsolatos házszabályi előírásokra. Az pedig, hogy mikor és milyen módon szükséges helyreigazítani méltatlan kifejezésért, a szólásszabadság hatókörébe tartozik - jegyezte meg, utalva arra, hogy ezt a hivatkozást még az 1998-2002-es ciklusban éppen a Fidesz "jelenleg prominens képviselője" használta.

Lázár nemzetiszocialistázott

A jobbikos politikus stílusát Lázár János sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte, és minden fideszes képviselőtársa nevében visszautasítja azt, hogy bárki hazaárulónak nevezzen bármely parlamenti képviselőt Magyarországon. Úgy fogalmazott, sajnálja, hogy a házvezetés nem járt el korrekten az ülésen, "ami Balczó Zoltán (Jobbik) eddigi házvezetési munkáját illetően egészen meglepő folyamat. Eddig a Ház alelnöke mindig korrekten vezette a Ház ülését, de láthatóan elragadta a hév, és nem volt képes korrekt, tisztességes szempontokat érvényesíteni".

Lázár János szerint egyébként a Jobbik javaslatai támogathatatlanok, jogi és tartalmi értelemben is minősíthetetlenek. A Jobbik képviselőinek, "a nemzetiszocialisták képviselőinek" a javaslata érzékelhetően nem érti, hogy a magyar föld védelme esetén miről van szó, mit jelent a nemzeti érdek védelme. A Jobbik nem kevesebbre tett javaslatot, mint hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból - mondta a politikus, aki szerint a Jobbik jogi és tartalmi értelemben minősíthetetlen, támogathatatlan javaslatokkal állt elő. Kijelentette: pártja szerint Magyarország szükségszerűen az EU tagja, ezen nem szándékoznak változtatni.

Ez a fideszes álláspont a jobbikos képviselők egy részének úgy tűnik, "értelmi képességeit meghaladta, és egy olyan javaslatot terjesztettek be, amelynek megvalósulása esetén a Jobbik teljes egészében liberalizálná a föld- és ivóvíz-értékesítési viszonyokat" - fogalmazott Lázár János, hangsúlyozva, hogy a kormányváltás óta több olyan intézkedés történt, amely egyetlen célt szolgált, mégpedig azt, hogy a magyar föld maradjon nemzeti tulajdonban, nemzeti érdekkörben. Hozzátette azt is, hogy kétharmados törvényben szándékozzák rendezni a földviszonyokra vonatkozó szabályokat az új alkotmány elfogadása után.

Az pedig - folytatta -, hogy "természetes személy ivóvízkészlet felett diszponáljon, ahogy ezt a Jobbik javasolja, őrültség. Mi ehhez a nevünket és a szavazatunkat nem fogjuk adni". A Fidesz álláspontja ugyanis az, hogy az eddig privatizált ivóvízhálózatokat is újra állami tulajdonba kell venni, és minden ivóvízhálózatnak állami, maximum önkormányzati tulajdonban kell lennie - ismertette a frakcióvezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Itthon

Gyurcsány Ferenc: szégyellje magát a Fidesz

Gyurcsány szerint a Fidesz szégyellheti magát a történtek miatt, és meg kell szabadulniuk Wittner Máriától. A volt miniszterelnök előrehozott választásokról is értekezett.

MTI Kult

Jobbik: mikor váltják már le Alföldi Róbertet?

Novák Előd (Jobbik) parlamenti interpellációjában hétfőn azt kérdezte a kulturális kormányzattól: meddig hagyják még, hogy a "Nemzeti Színházat melegedőnek használja a színház igazgatója?"