szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kolontár-jelentésben nevesített szakértők hozzájárultak, hogy a véleményüket és a kutatási eredményeiket az LMP felhasználhassa az Európai Zöldpárttal közösen készített kiadványában - mondta a Jobbik vádjaira reagálva csütörtökön Jávor Benedek. Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint a pártoknak nem egymást kellene vádolniuk, hanem a katasztrófa okait kellene kideríteniük.

A vörösiszap-katasztrófát vizsgáló országgyűlési vizsgálóbizottságot vezető jobbikos Kepli Lajos csütörtök közleménye szerint a testület elítéli, hogy az LMP pártpolitikai céllal használta fel munkaanyagát. A vizsgálóbizottság elnöke szerint ehhez sem az érdemi munkát végző intézetek, sem pedig a testület nem járult hozzá.

A politikus jelzi, hogy a Magyar Tudományos Akadémia megkeresésükre elmondta, a vizsgálatra felkért intézményei nem járultak hozzá ahhoz, hogy a dokumentum előzetes bemutatása nélkül nevüket azon feltüntessék. A képviselő azt sem tartja korrekt viselkedésnek, hogy az LMP képviselőcsoportja a kezdetektől "egyértelműen pártpolitikai marketingfogásként" használja az iszapkatasztrófát és a károsultak ügyét ahelyett, hogy "valódi megoldást keresne és a károsultak valódi érdekét képviselné".

Jávor Benedek véleménye szerint viszont az LMP soha nem használta pártpolitikai célokra a vörös-iszapkatasztrófát, mert a párt az elejétől kezdve szakmai alapon közelítette meg a kérdést. A politikus kijelentette, az volt a legfőbb célkitűzésük, hogy segíteni tudjanak és hozzájáruljanak az okok feltárásához. Logikusnak nevezte, hogy miután fél éven keresztül nem készült átfogó jelentés a katasztrófa lehetséges okairól, az LMP, mint ökopárt, egy szakértői kör bevonásával igyekezett feltárni azokat.

Hangsúlyozta, hogy a munka során a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló országgyűlési bizottság eredményeit semmilyen formában nem használták. Indokként hozzátette, hogy lényegesen hamarabb nekiláttak a vizsgálatnak, mint ahogy a bizottság elkezdte az érdemi munkát. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a vizsgálóbizottságnak még nem állnak a rendelkezésére olyan eredmények, amelyeket egy ilyen jelentéshez fel tudtak volna használni.

Jávor Benedek úgy fogalmazott, hogy a közreműködő szakértőket, köztük a Magyar Tudományos Akadémia érintett munkatársait is megkérdezték a kiadvány megjelentetése előtt és azok megengedték, hogy az eredményeket felhasználhassák. Hozzátette, az akadémiai kutatóintézetek a szakértők munkahelyeként tüntették fel az anyagban. Felhívta a figyelmet, hogy a szakértőktől később olyan visszajelzéseket kaptak, amelyek szerint korrekt, pontos és az események megértését segítő összeállítás született a vörösiszap-katasztrófáról.

Végül kijelentette, hogy pártpolitikai célokra kizárólag a Jobbik próbálja felhasználni a szakmai dokumentumot. Szavai szerint ebbe a vitába viszont nem akarnak különösebben belefolyni, mert úgy gondolják, hogy az események megértése, a károk felszámolása és a jövőbeli katasztrófák megelőzése a cél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!