szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szerint a tervezett bezárást nem lehet a végsőkig húzni. Mint fogalmazott: annak nincs még pontos időpontja, de várhatóan "az év első felében" megtörténik.

Már szervezi a margitszigeti vadaskertben található állatok elhelyezését a Fővárosi Állat- és Növénykert; a dámvadszaporulatot nemrégiben el is szállították - mondta az állatkert szóvivivője.

Hanga Zoltánt annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a Fővárosi Közgyűlés LMP-frakciója, illetve Szaniszló Sándor, a főváros városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke hétfőn egybehangzóan bírálta a az ingyenesen látogatható kisállatkert bezárására vonatkozó tervet. Az LMP közlése szerint a Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén tárgyalja a fővárosi állatkert elmúlt évi  beszámolóját és ez évre szóló munkatervét.

Hanga Zoltán tájékoztatása szerint a tervezett bezárást nem lehet a végsőkig húzni. Mint fogalmazott: annak nincs még pontos időpontja, de várhatóan "az év első felében" megtörténik. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a bezárás lehetőségét több mint egy hónappal ezelőtt, az állatkert évadnyitó sajtótájékoztatóján felvetették. Szavai szerint szándékukról egyeztettek a fővárossal is, a döntést közösen hozták meg.

Hanga Zoltán kitért arra: hallottak a kisállatkert megmentése érdekében indított aláírásgyűjtésről és megtisztelőnek is tartják a kezdeményezést, de a pénzhiányt ez nem oldja meg. Nem a szándékokkal van baj, senki nem akarja, hogy megszűnjön a margitszigeti vadaskert, de egyszerűen nincs rá pénz - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert 2002 óta üzemelteti a margitszigeti kisállatkertet, amelyre 2007-ig külön forrást is kapott. Hozzátette: azóta ez megszűnt, és mivel a Fővárosi Önkormányzat az idei működési célra adott támogatását 153 millió forinttal csökkentette, nem tudják tovább vállalni ezt a feladatot.

Mint mondta, a kisállatkert fenntartása évente nagyjából 40 millió forintba kerül. A működtetést - benne az állatok gondozását és az éjszakai felügyeletet - öt alkalmazott végzi, de ebben nincsenek benne azok, akik a takarmány, vagy egyéb dolgok beszerzésében vesznek részt. Az állatkert központilag, közbeszerzési eljárás keretében szerzi be a takarmányt, abból visznek a Margitszigetre is.

A szóvivő jelezte: a kisállatkert saját bevétele körülbelül 5 millió forint, ami elenyésző a működési költségekhez képest. Véleménye szerint nem reális lehetőség, hogy belépőjegyet szedjenek, hiszen a vadaskert méretei és adottsága miatt akkor is lehet látni szinte mindent, ha valaki nem megy be a területére. A margitszigeti kisállatkert fél hektáros területén jelenleg huszonhat különböző állatfaj nagyjából kétszáz egyede él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd