szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A polgármester szerint a testület megalakulás óta képviselőtársai többször is lemondásra szólították fel, mondván, nem tudnak vele együtt dolgozni. A rendkívüli ülésen 6:1 arányban született meg a döntés.

Feloszlatta magát hétfőn Somoskőújfalu önkormányzata, a Nógrád megyei községben időközi választást írnak ki - közölte Lichner András, a település független polgármestere.

A polgármester tájékoztatása szerint a testület megalakulás óta képviselőtársai többször is lemondásra szólították fel, mondván, nem tudnak vele együtt dolgozni. A rendkívüli ülésen 6:1 arányban született meg a döntés - közölte a  polgármester, hozzátéve, hogy ő maga is igennel voksolt. "Álljunk fel, méressük meg magunkat" - fogalmazott a polgármester az MTI-nek.

Lichner András elmondta, hogy a helyi választási bizottság még ezen a héten kitűzi az időközi választás időpontját, ő pedig újraindul a posztért. Az időközi választásig az irányításával dolgozik tovább a testület, de olyan döntést nem hozhatnak, amely jelentősen befolyásolná a választást követő időszakot - tette hozzá.

Somoskőújfaluban már az önkormányzat megalakulását is botrány kísérte. A polgármester csak a másodszor megtartott alakuló ülésen tudta letenni az esküt, mivel az első ülésen a hat képviselő közül négyen kivonultak, hogy ezt megakadályozzák.

Lichner András az előző ciklusban is a község vezetője volt. 2010 júliusában egészségügyi okokra hivatkozva lemondott azt követően, hogy képviselő-testületi vizsgálat indult ellene saját célú vásárlások miatt. Ennek befejeztével a polgármestert 367 ezer forint visszafizetésére kötelezték, amelyet ő meg is tett. Ezzel párhuzamosan a képviselők rendőrségi feljelentést is tettek sikkasztás és hivatali visszaélés miatt. Az ügyben még tart a nyomozás

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!