szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenlegi formájában megszűnik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Az új rendszerről még csak most kezdődnek az egyeztetések – mondta Szájer József, a Nemzeti Konzultációs Testület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz európai parlamenti frakcióvezetője kiemelte: lesznek olyan igazgatási funkciók, amelyek átkerülnek a kormányzat vagy a parlament a jogkörébe. Beszélt arról is, hogy az új alaptörvény bírói nyugdíjkorhatárra vonatkozó része nem diszkriminatív, mert minden bíróra vonatkozik.

Az alaptörvény szövege szerint a bírói önkormányzatok részt vesznek a bíróságok ügyeinek igazgatásában, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi önigazgatás egy részét visszaveszi a kormányzat, mert belterjes rendszer jött létre – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Konzultációs Testület vezetője.

Szájer József kiemelte: az a cél, hogy az emberek igényeinek megfelelően működjön az igazságszolgáltatás. Jelenleg nem a bírókkal, hanem a szerkezettel van probléma, azzal, ahogy a tevékenységet ellátják. Nem elég rugalmas a rendszer például az átcsoportosításhoz, mert míg Budapesten óriási az ügytömeg, addig vidéken kevesebb esetben kell ítélkezni – fejtette ki.

Sok esetben súlyosan sérül az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés joga, mert hosszú időbe telik, amíg egy ügyet megtárgyalnak, és ezért problémákkal küzd az igazságszolgáltatás – vélekedett a Fidesz európai parlamenti frakcióvezetője.

©

Szájer József kiemelte: a bírák a bíróságra úgy tekintenek húsz éve, mint egy érinthetetlen rendszerre, az ítéleteket nem lehet bírálni, pedig ez félreértés. Ez egy valódi hatalmi ág, amelynek felelősséget kell vállalnia a döntéseiért, testületként és egyenként a bíróknak is, mégsem tisztázottak a felelősségi viszonyok. Emellett nem működnek a fékek és ellensúlyok, hiszen egy teljesen steril önigazgatási rendszerben működött a bíróság, amiről kiderült, hogy nem működőképes - hangsúlyozta.

A Nemzeti Konzultációs Testület vezetője szerint az igazságügyi tárcának kell szerepet adni a jelölésben vagy a gazdálkodással kapcsolatos kérdések tisztázásában. Lesznek olyan igazgatási funkciók, amelyek átkerülnek a kormányzat vagy a parlament jogkörébe - közölte.

Az új alaptörvény bírói nyugdíjkorhatárra vonatkozó része nem diszkriminatív, mert minden bíróra vonatkozik - mondta Szájer József. A Nemzeti Konzultációs Testület elnöke kiemelte: ebben a kérdésben széles a nemzeti hatáskör, nincs európai norma, ezért tévedésnek tartja azt a nyilatkozatot, amit a Legfelsőbb Bíróság elnöke tett az ügyben. Hozzátette: a bíróknak fontos döntéseket kell hozniuk, ezért Európában több helyen speciális szabályok vonatkoznak rájuk.

A tudást lehet más módon is hasznosítani, az ítélkezés viszont komoly odafigyelést igénylő tevékenység, ez volt a legfontosabb ok – tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint a bírói szolgálati jogviszony meghatározása az eredeti tervezetben nem szerepelt, a későbbi bírósági reform egyik fontos sarokpontja lesz a kérdés rendezése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szabadságvesztésre ítélték a jachttolvajokat

Letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Baranya Megyei Bíróság pénteken nem jogerősen azt a hat férfit és egy nőt, akik egy kilencvenmillió forint értékű luxusjacht eltulajdonításában és Hollandiából Magyarországra hozatalában működtek közre 2007-ben.

hvg.hu Itthon

Stohl: jelentős anyagi veszteség ér

Otthagyja az RTL Klub képernyőjét az ittasan balesetet okozó és emiatt első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Stohl András.

MTI Itthon

Az LMP erősítené az igazságszolgáltatás szerepét

Az LMP olyan, két elemből álló törvényjavaslat-csomagot nyújt be pénteken az Országgyűlésnek, amely a szándék szerint tovább erősíti az igazságszolgáltatás átláthatóságát és demokratikus szerepét – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Dorosz Dávid. A politikus hozzátette, hogy egyúttal átalakítanák a bíróságok és a sajtó kapcsolatát is.

hvg.hu Napi merítés

K. Árpád: "ezt majd négyszemközt megbeszéljük!"

A romák elleni sorozatgyilkosság április 6-i tárgyalási napjának végén a továbbra is tagadásban lévő elsőrendű vádlott, K. Árpád elvesztette önuralmát, és a negyedrendű vádlott rá nézve terhelő vallomását egy beteg ember hazudozásának minősítve, és odaszólt Cs. Istvánnak: ”Ezt majd négyszemközt megbeszéljük” - olvasható a Cigányvadászat-per blogon.

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál