szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által készített idei csokinyúl tesztből kiderül, hogy az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergén, illetve - egy kivételével - adalékanyagot is.

A lista élén egy mentolízű étcsokoládé nyúl áll, amely a többi dobogóssal együtt a jó helyezést annak köszönheti, hogy magas a kakaószárazanyag-tartalma, nincs benne hidrogénezett növényi zsiradék és címkéje viszonylag jól olvasható. Sereghajtóként egy kakaós tejmasszából készül nyúl figura végzett, mivel nincs kakaószárazanyag-tartalma, viszont növényi zsírt, számos adalék- és aromaanyagot tartalmaz - közölte az egyesület. A biotermékként árusított, tejcsokoládéból készült húsvéti nyuszi - a címke szerint - teljes egészében biogazdálkodásból származik, továbbá nem tartalmaz növényi zsírt, adalékanyagot és mesterséges aromát sem. 

A különböző összetételű csokoládényulak ára igen széles skálán mozog: a legolcsóbb termékből egy kilogrammnyi 1000 forintért vásárolható meg, addig a legdrágább (bio) termék ennek több mint tízszereséért kapható.

A közlemény szerint a piacon nem találtak olyan terméket, amely minden értékkritériumnak egyidejűleg maximálisan megfelelt volna. Így például az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergént, illetve a biotermék kivételével minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot. A legnagyobb hátránya ezeknek a termékeknek, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyeknek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

A csokinyúltesztben 18 terméket vizsgáltak táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett, valamint főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgált terméktípusok közel kétharmada magyar termék volt. A csokoládényulak tesztjéről szóló teljes cikk és a teszt végeredménye az egyesület honlapján olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában