szerző:
hvg.hu

A Fidesz és a Jobbik szavazataival a közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Koltói Anna és Ságvári Endre mindenhol rosszul járt.

A vitában Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető úgy fogalmazott: sokáig úgy gondolták, hogy a közterületek átnevezése pótcselekvés, amivel a városvezetés az érdemi tevékenység hiányát kívánja leplezni, mára azonban a szocialisták véleménye az, hogy az okozott károkat akarják elfedni. A szocialisták nem szavaztak az előterjesztésről.

Kaltenbach Jenő, a nemmel szavazó LMP-frakció vezetője szerint az átnevezések kampányszerűek, a múlt átírását és pártpolitikai célokat szolgálnak. Kaltenbach Jenő úgy véli: egy város identitását a hagyományai adják meg, s ha egy városban 20-30 évente átnevezik a közterületeket, annak a városnak nem lesz identitása. Az ugyancsak LMP-s Hanzély Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor valakiről nevet kap egy terület, akkor a régi neve elvész, szerinte ez a Köztársaság tér esetében a legproblémásabb.

A kritikákra reagálva György István főpolgármester-helyettes elmondta: a közterületeket történelmi időszakokban szokták átnevezni, a jelenlegi időszakról pedig sokan úgy gondolják, hogy most fejeződik be a rendszerváltás.

Széllnek eresztett nevek
©

A közterületek átnevezése 10 kerületet érint. Az előterjesztést Tarlós István főpolgármester jegyzi; mint írja: a javaslat "lehetőséget teremt a múlt rendszer által preferált, azonban a rendszerváltás után 21 évvel már kevéssé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatására".

A közgyűlés úgy döntött, hogy az I. kerületi Petermann bíró utca Nándor utca, a III. kerületi Ságvári Endre utca Sinkovits Imre utca, a Nagybátonyi utca Hidegkuti Nándor utca, a Koltói Anna utca Domján Edit utca, a Harsány lejtő pedig Kocsis Sándor út lesz. Újpesten egy névtelen közterület Esterházy János nevét veszi fel, a józsefvárosi Erdélyi utcát a jövőben Bauer Sándor utcának hívják majd.

A XV. kerületben 3 utca neve változik: a Gyalu utca Dalnoki Jenő utca, a Szőcs Áron utca Illyés Gyula utca, a rákospalotai temető és a laktanya közötti utca pedig Zala György utca lesz. A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida nevét kapja. A XVII. kerületi Mónus Illés park neve dr. Kósa Pál térre változik, a Wass Albert szobornál lévő közterület pedig az író nevét veszi fel.

A XXI. kerületben négy közterület kap új nevet: a Bajáki Ferenc utcát Mansfeld Péterről nevezik el, a Ságvári Endre utcát Popieluszko utcává nevezik át, a Tanácsház utca Károli Gáspár utca lesz, az Áruház teret pedig Görgey Artúrról nevezik el. A XXII. kerületben a Sallai Imre utca neve Rudnyánszky utcára, az Anger Jakab utca Fáy Ferenc utcára, a Koltói Anna utca Romhányi József utcára, a Zalka Máté utca Simándy József utcára, az Andra János utca neve pedig Zakariás József utcára változik.

A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
 Így érvelnek ők – 131 oldalon értetlenkedik a kormány a Sargentini-jelentésre válaszolva

Így érvelnek ők – 131 oldalon értetlenkedik a kormány a Sargentini-jelentésre válaszolva

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Kegyetlen módszerrel tréningezte dolgozóit a japán vasúttársaság

Kegyetlen módszerrel tréningezte dolgozóit a japán vasúttársaság

Ez nagyon jó: ilyen egyszerűen ugorhat a YouTube-videókban a fontos részekhez

Ez nagyon jó: ilyen egyszerűen ugorhat a YouTube-videókban a fontos részekhez

Babis kormányfő visszaadná Milan Kunderának a cseh állampolgárságot

Babis kormányfő visszaadná Milan Kunderának a cseh állampolgárságot

Baj van: a Föld nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a klíma melegszik

Baj van: a Föld nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a klíma melegszik