szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha elfogadta volna a Tettye Forrásház Zrt. korábbi ajánlatát a sásdi önkormányzat, akkor a baranyai település szerdán nem kényszerült volna a Pécsi Vízmű Zrt. által üzemeltetett helyi vízközművek birtokba vételére - közölte a Tettye vezérigazgatója pénteken.

Sándor Zsolt emlékeztetett rá, tavaly év végén, illetve még ez év elején is több, a Pécsi Vízművel szerződésben álló településnek - köztük Sásdnak - tettek ajánlatot az esetleges szolgáltatóváltásra. A baranyai város azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, így kényszerült a szerdai drasztikus lépésre - hívta fel a figyelmet a baranyai megyeszékhely vízszolgáltatójának vezérigazgatója.    

A sásdi önkormányzat szerdán vette birtokba a Pécsi Vízmű Zrt. által üzemeltetett helyi vízközműveket. Székely Szilárd, Sásd szocialista polgármestere azt közölte, hogy a 3400 lakosú város képviselő-testülete a múlt héten felmondta a Pécsi Vízművel fennálló működtetési és vagyonkezelési megállapodást, kedden pedig úgy döntött, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t (DRV) bízza meg a szolgáltatással.    

A polgármester a Pécsi Vízműnek a várossal szembeni tartozásával és a vízminőséggel kapcsolatos kifogásokkal indokolta az önkormányzat lépését. Azt mondta: a társaság súlyosan megszegte szerződésben vállalt szolgáltatási kötelezettségét. Közlése szerint a cég a helyi vízhálózat korszerűsítéséhez szükséges mintegy 40 millió forintos hozzájárulással tartozik a városnak. Emellett nem tudott elszámolni az önkormányzatnak az eszközhasználati díjjal és a lakosságtól fejlesztési célra beszedett összegekkel. Egy független labor pedig kimutatta, hogy a sásdi ivóvízben több káros anyag szintje többszörösen meghaladja a jogszabályban rögzített határértéket.    

Székely Szilárd szerint az új szolgáltató orvosolni tudja ezeket a hiányosságokat. "A vízminőség biztosítása technológiai kérdés, erre a sásdi infrastruktúra alkalmas. Ennek megfelelő működtetésére kerestünk szakmai szempontból kifogástalan, anyagilag tőkeerős szolgáltatót" - jegyezte meg. A Pécsi Vízmű ugyanakkor továbbra is Sásd jogos vízszolgáltatójának tartja magát. Nyirati István, a társaság vezérigazgatója azt mondta: visszaveszik a közműveket és egyben jogi lépéseket is tesznek az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Még ezen a héten elindul a Telex

Még ezen a héten elindul a Telex

Antibiotikumok helyett trükkös antivitaminok jöhetnek

Antibiotikumok helyett trükkös antivitaminok jöhetnek