szerző:
MTI

Módosította az Országgyűlés hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.) az úgynevezett "egyenruhás bűnözés" miatt.

A kormány Btk.-módosítási javaslatára 280 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel. A megszavazott indítvány szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

Emellett a Btk. kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy szankcionálható az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

©

Navracsics és Turi-Kovács véleménye

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az Országgyűlés a jogszabály sürgős kihirdetésére kérte a köztársasági elnököt. A javaslat indoklásában az előterjesztő, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt írta: a jogállam nem engedheti meg magának, hogy a közbiztonság fenntartására vonatkozó állami monopóliumot civil szerveződések erre vonatkozó törvényi felhatalmazás hiányában mindenféle állami kontroll nélkül, a hivatalosság látszatát keltve szervezzék. "Elszaporodtak azok a magatartások, amelyek ugyan nem érik el a közösség tagja elleni erőszak tényállásában jelenleg szankcionált erőszak mértékét, azonban az egyes nemzeti, etnikai, faji, vallási csoportok tagjaiban jogos félelmet, riadalmat keltenek, ezzel etnikai feszültséget szítva" - mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve, hogy e jelenségekkel szembeni határozott fellépés érdekében szükséges a Btk. módosítása.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) a hétfői parlamenti vitában azt mondta, hogy modern államon belül nem lehet az irányítást felosztani. Az a céljuk, hogy az állam minden erejével és lehetőségével garantálja a félelem megszüntetését.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a múlt szerdai kormányülés után tartott tájékoztatóján azt mondta, a Btk. szigorítását azzal összefüggésben kezdeményezi a kabinet, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. Az "egyenruhás bűnözés" jellemzője - folytatta -, hogy egyenruhát jogosulatlanul viselő vagy különböző hatóságok egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek csoportosan követik el azt. "Akik ilyen egyenruhában járkálnak, akik úgy tesznek, mintha joguk lenne bármilyen intézkedésre, joguk lenne bármilyen módon fellépni másokkal szemben, (...) egészen egyszerűen bűnözők, rendbontók", és Magyarországon egy új bűnözési formát jelenítenek meg - mondta a szóvivő, hozzáfűzve, a kormány nem hagyja, hogy ez a bűnözési forma elharapóddzon.

©

MSZP: szakmailag elhibázott az előterjesztés

A hétfői parlamenti vitában Bárándy Gergely (MSZP) azt hangoztatta: az előterjesztés szakmailag elhibázott, a benyújtott módosító indítványok pedig csak tovább rontják. Megjegyezte ugyanakkor, hogy helyes és támogatandó, hogy mindent meg akarnak tenni a közbiztonság erősítéséért. A Fidesz azt ígérte, hogy két hét alatt rendet tesz, de 52 hét után sincs rend, ezt a kormány is így gondolja, mert benyújtották ezt a javaslatot - jegyezte meg a politikus hozzátéve: politikai döntés fog születni az ügyben.

KDNP: a szocialisták rossz válaszokat adtak

A KDNP-s Pálffy István szerint az országban jogos igény van a rendre, a magántulajdon védelme természetes követelmény, de ezekre a kérdésekre az szocialisták az elmúlt időszakban rossz választ adtak, vagy nem adtak választ. A "masírozók" megpróbáltak a polgárőrökhöz "bebújni", alternatív polgárőrként feltűnni, a különbség az, hogy a polgárőrök a rendőrséggel együttműködnek. Ez hiányzott a masírozóknál, ezért a cselekményük törvénytelen volt - mondta.

Jobbik: szakmai értelemben fércmunka a javaslat

Apáti István (Jobbik) szerint a javaslat szakmai értelemben fércmunka, és egyetért Bárándy Gergellyel, amikor azt mondja, hogy politikai döntés születik. Úgy vélte, az elmúlt 20 év politikája a homokba dugta a fejét, a szőnyeg alá söpörték a lényeget cigánykérdésben. A nemzetromboló politika felmentette a cigányságot - hangsúlyozta. Szerinte hozhatnak bármilyen törvényt, a Jobbik meg fogja találni a törvényes kereteket arra, hogy a becsületes embereket megvédje.

LMP: az irány jó, de szakítani kell a mostani társadalompolitikával

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a vitában azt mondta, hogy a módosítás iránya jó, de addig nem lesz eredmény, amíg a mostani társadalompolitikával nem szakítanak. A rendőrségnek nem távcsővel kell néznie azokat a településeket, ahol konfliktus alakul ki - tette hozzá. Szerinte a rendőrök kezében az elmúlt hetekben is lett volna eszköz, hogy megakadályozzák a helyzet eszkalálódását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Törvényjavaslatokkal készül a tavaszra a Jobbik

Már benyújtották a parlamentnek az állami és önkormányzati vezetők által használt gépkocsik teljesítményének korlátozásáról és a "politikusbűnözők" elleni fellépés szigorításáról szóló törvényjavaslataikat. De ez még csak a kezdet.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: nem lehet a rendőrrel szembeszegülni

Az alkotmány és a Büntető Törvénykönyv módosítása is szerepel a kormány tervei között, az intézkedő rendőrrel szembeszegülők is szigorúbb eljárásra számíthatnak majd. Több lesz a körzeti megbízott és a polgárőr. A miniszterelnök egyértelművé tette: a rend pártján áll, s bízik Bencze Józsefben.

MTI Itthon

Gumibotot kapnak a közterület-felügyelők

Gumibotot kaphatnak a közterület-felügyelők, biztonságosabbá válhatnak a sportesemények és szigorúbban büntetnék egyebek mellett a fegyveres rablások elkövetőit is a büntető törvénykönyv (Btk.) átfogó módosításával - derült ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfői budapesti tájékoztatásából.

MTI Itthon

Szigorúbb büntetés a tanárverőknek, s az erőszakos visszaesőknek

Elfogadta az Országgyűlés a "három csapást", visszaállította a "középmértékes büntetést", szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket, és ezentúl a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik majd.

MTI Itthon

Megszavazza a Btk.-módosítást az MSZP

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány indítványa - amely az "egyenruhás bűnözés" megfékezése érdekében változtatna a Btk.-n - szakmailag elhibázott.

MTI Itthon

A kormány szerint már most is elég szigorú a Btk.

A kormányszóvivő szerint már most is erős és szigorú a büntető törvénykönyv (Btk.), annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés számos ponton változtatott a jogszabályon.

MTI Itthon

Sólyom aláírta a "három csapást"

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek javaslatára június 8-án fogadott el az Országgyűlés.

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból