szerző:
FH
Tetszett a cikk?

A politika és a gazdaság befolyásoló erejét a legtöbb szerkesztőség napi szinten érzi a bőrén - mondta Uj Péter a Media Hungaryn, Siófokon. Szauer Péter, a HVG vezetője azt mondta, hogy Magyarországon kétféle sajtó van: ami profitot akar termelni és ami politikai befolyást akar elérni.

Uj Péter, az Index főszerkesztője szerint a legnagyobb pesszimizmusra az adja az okot, hogy a politikának valódi kényszerítő lépéseket sem kell tennie a gazdaság "szolgálatba állításához": a piac mindenféle kényszer nélkül is a politikusok szolgálatába hajtja magát. "A jó médiához anyagi és gazdasági függetlenség kell. Amikor bármelyik megszűnik, ott a vége" - tette hozzá. Uj Péter szerint az az alapvető probléma, hogy a gazdaság bizonyos szereplői nem hiszik el, hogy működnének az állam nélkül, ez pedig egy dél-európai/észak-balkáni gazdasági modellhez vezet el, ami állandósulni látszik.

A kreativ.hu tudósítása szerint Szauer Péter, a HVG vezetője azt mondta, hogy Magyarországon kétféle sajtó van: ami profitot akar termelni és ami politikai befolyást akar elérni. Szauer szerint a politikát egyértelműen a gazdasági érdekek mozgatják, a médiát pedig a politika. Mindebből pedig az következik, hogy azok a médiacégek járhatnak jól, tehát maradhatnak esetleg relatív függetlenek, akik elég nagyok, tehát jelentős a gazdasági súlyuk.

Tölgyessy Péter, egykori SZDSZ-es, később fideszes politikus szerint a sajtó továbbra is az olvasók kezében van, ami jó hír. Szerinte hiába zajlik "politikai hittérítés" a médiában, a cégek talán betérhetnek, de a közönség teljesen sosem fog. Éppen ezért pedig hiába tenné lehetővé a médiatörvény, a hatalmon levőknek elemi érdeke az, hogy ne lehetetlenítsék el adminisztratív úton, büntetésekkel az ellenzéki sajtót. Sőt, szerinte egy erős "underground" ellenzékiség éppenséggel a hatalom érdekeinek tesz jót - mondta.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak