szerző:
MTI

Befejezték a vizsgálatot, az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Kaposvári Városi Ügyészséghez.

Vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a múlt év januárjában Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus, Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) elnökének ügyét a rendőrség.

A horvát politikus ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárás fejleményeiről a Vecernji List horvát napilap írt keddi számában. Az MTI érdeklődésére Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Főügyészség is megerősítette a hírt. Bíró Gábor, a rendőrség sajtóreferense közölte: befejezték a vizsgálatot, az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Kaposvári Városi Ügyészséghez.

Horváth Szilárd megyei főügyész elmondta, hogy az ügyirat a napokban érkezett meg. Harminc napjuk van az érdemi döntésre, melynek eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt - tette hozzá a főügyész, aki azt is közölte, hogy a horvát politikust a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták.

Az MTI tavaly január 12-én, a CroatianTimes című horvát weblapra hivatkozva számolt be arról, hogy Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) vezetője halálos balesetet okozott Magyarországon. A lap szerint Cacic maga tájékoztatta a horvát médiát. A politikus biztosíték letétbe helyezését követően még a baleset napján elhagyhatta az országot. A Magyarországon hatályban lévő adatvédelmi rendelkezések értelmében a rendőrség nem közöl a balesettel kapcsolatos személyes adatokat - mondta akkor az MTI érdeklődésére Makula György, az ORFK szóvivője. 

Tájékoztatása szerint egy horvát állampolgár 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette járművét, ezért későn észlelte az előtte, a külső forgalmi sávban, vele azonos irányban közlekedő másik személyautót, és a 180-as kilométer közelében a jármű hátsó részének ütközött. A baleset következtében két ember súlyos, egy könnyebb sérülést szenvedett. 

Az egyik súlyos sérült másnap, a másik január 22-én a kórházban meghalt, ezért az ügyben először közúti baleset okozás vétségének gyanúja miatt elrendelt nyomozás halált okozó közúti baleset gondatlan okozásává változott. Az akkor a 148 tagú zágrábi parlament ellenzéki padsorában helyet foglaló, a 2007-es választáson hét mandátumot szerző centrista néppárt elnöke a balesetről azt mondta, hogy az a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt következett be, heves esőben és sűrű ködben.

A balesettel összefüggésben a Jutarnji List című horvát újság honlapja felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt a jogosítványa megszerzése óta. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. 2010. január 25-én az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a horvát pártvezető január 8-ai magyarországi balesetének idején nem volt jeges az M7-es autópálya burkolata az érintett szakaszon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Mészárosék a tervezettnél 7 milliárddal drágábban építenek árapasztót

Mészárosék a tervezettnél 7 milliárddal drágábban építenek árapasztót

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?