szerző:
MTI

Csütörtökön 13-14 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot hirdet a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Lurdy házban dolgozó Malév Zrt.-ben foglalkoztatott földi munkavállalók körében. A szakszervezet szerint az utasoknak nem okoz kellemetlenséget a munkabeszüntetés.

A LIGA Szakszervezetek szerdán közleményben ismertette, hogy a GSZSZ sztrájkegyeztető tárgyalásain az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. "Legfőbb követelésünkre, az alacsony keresetűek bérrendezésére azt a választ kaptuk, nincs lehetőség a keret, a bérek, a bértömeg emelésére, miközben a 2007. évi bónusz részt kifizetik a vezetőknek, és olyan jövedelem is kifizetésre kerül, aminek folyósítása, tartalma jogosan kifogásolható" - állítják a közleményben. A szakszervezet úgy véli, hogy a meghirdetett figyelmeztető sztrájk a Malév utasainak várhatóan semmilyen kellemetlenséget sem okoz. Az utasoktól, ügyfelektől csupán a szimpátiát várják, mert - mint fogalmaznak - a földi, illetve háttér tevékenységeket is jól képzett, de sem anyagilag, sem erkölcsileg meg nem becsült munkavállalók, emberek végzik, akiknek a munkája erősen alulértékelt a cég egészén belül. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy 2007 óta nem volt béremelés, még egyösszegű, az infláció miatti veszteséget kiegyenlítő mértékű sem. A 2011. évi adóváltozásból eredő kiesést pedig csak a 2010 évi nettó keresetig kiegyenlítő módszerrel hajlandó a munkáltató megoldani. Ha túlórázik, vagy netán a helyettesítést elrendelik, és ezért többlet jövedelemre tesz szert a munkavállaló, máris elveszti a kompenzáció kapcsán részére adott összeget, ami maximum bruttó tízezer forint lehet. Erre az igen alacsony összegre sem kér a menedzsment bértömeg túllépési engedélyt a nemzeti fejlesztési minisztertől - hívják fel a figyelmet a közleményben.

©

"Azt viszont éppen a kompenzációs konzultáción elhangzott kérdés kapcsán tudtuk meg, hogy a reptéren szállongó híreszteléssel szemben a vezetőknek csak a 2007. évi egyéni teljesítményhez kötött és munkaszerződésükben szereplő prémium részösszeget kifizetik az idén három részletben, mivel lejár az elévülési idő és a munkáltató el kívánja kerülni, hogy vezetők bíróság útján érvényesítsék a követelhető összeget" - olvasható a közleményben.

Róna Márta, a Malév kommunikációs vezetője az MTI-nek megerősítette, hogy a forgalomra nem lesz hatással a figyelmeztető sztrájk. Hozzátette, hogy továbbra is a megegyezésre törekednek, de ez csak az ésszerű kompromisszumot jelentheti, a szakszervezet irreális követelésének teljesítését nem. A szóvivő beszámolt arról is, hogy a figyelmeztető sztrájk után folytatják az egyeztetést a GSZSZ-szel. Ez az egyetlen reprezentatív érdekképviselet, amelyik nem írta alá a Malév új kollektív szerződés értékű megállapodását április elején.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

A lányával együtt tűnt el egy volt rendőr, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy volt rendőr, fegyverét is magával vitte

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást