szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon lenne igény egy liberális pártra - mondta csütörtökön az elsősorban politológia szakos egyetemistákból álló Policity nevű közösség konferenciasorozatának második részén Fodor Gábor.

A Liberális kultúrkör Magyarországon című beszélgetésen az SZDSZ volt elnöke ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy 2014-ben lesz-e liberális párt a parlamentben.

Kijelentette, hogy a környező közép-európai országokkal összevetve Magyarországon a legerősebb a liberális tradíció. Hozzátette, hogy azoknak a választóknak a jelentős része, akik korábban a liberálisokra szavaztak, ma nem nagyon találnak maguknak pártot, "kínjukban" szavaznak ide vagy oda. Úgy fogalmazott, hogy egy masszív, elsősorban a városi lakosságba tartozó réteg jelenti a liberalizmus bázisát. Megjegyezte, hogy ezek között vannak, akik konzervatívabb, vannak akik szociális, és vannak akik a nemzeti liberális gondolathoz tartoznak.

Korai még erre válaszolni - mondta a volt szabaddemokrata politikus arra a kérdésre, hogy részese lenne-e az elkövetkező időkben egy új liberális pártnak. Azt viszont kijelentette, hogy "mindenkinek, aki érez magában tenni vágyást, annak végig kell gondolnia ezt a kérdést". A beszélgetésen részt vett Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója is, aki úgy fogalmazott, "ha a mostani kormány intézkedései nem hívják elő a liberális ellenzést, akkor szerintem semmi nem fogja". Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a kabinet mindent rosszul csinál, hanem azt, hogy a kormány politikájában a szimbolikus, konzervatív, kereszténydemokrata típusú elemek, amelyek "kitermelik a maguk liberális ellenválaszát, azok lényegesen erősebbek, mint amit gondoltunk".

Megjegyezte, hogy ezek alapján minden esély megvan arra, hogy megjelenjen egy liberális ellenzék. Fodor Gábor a beszélgetés során a rendszerváltás óta eltelt időszakot két részre osztotta. A kilencvenes éveket egy komoly fejlődés időszakának nevezte, míg véleménye szerint a XXI. századdal indult el a "populizmus korszaka", amelyet gazdasági lecsúszás is kísért. Hangsúlyozta, hogy a liberalizmus mindig törvénytiszteletet jelent. Egyúttal a liberális gondolat fontos részének nevezte a populizmussal szembeni fellépést. Arra a kérdésre, hogy miért válhatott "szitokszóvá" a jobboldalon a liberalizmus és az SZDSZ neve, a volt képviselő azt mondta, véleménye szerint ez a rendszerváltással kapcsolatban sokakban meglévő csalódásra vezethető vissza. Hozzátette, hogy e mögött egyúttal az SZDSZ - különösen az utolsó évtizedben elkövetett - politikai hibái is meghúzódnak. 

Az MSZP és az SZDSZ 1994-es koalíciókötését helyes döntésnek nevezte. Véleménye szerint akkor egy nagyon rossz gazdasági helyzetben lévő ország érdekében a kormányzati szerepvállalásukkal akartak javítani a posztkommunista pártnak tekintett MSZP nemzetközi megítélésén. Emlékeztetett arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint, a koalíciókötés után két hónappal 26-27 százalék körülire nőtt az SZDSZ támogatottsága. Véleménye szerint 1996-ra viszont rendeződött minden olyan súlyos kérdés, amely miatt a liberálisok koalíciót kötöttek, ezért akkor ki kellett volna lépniük abból. Elmondta, hogy ekkor indult el egy olyan vita a pártot belül, amelyik egészen 2010-ig folytatódott.

A 2002-es koalícióról úgy vélekedett, hogy akkor viszont egy valódi ajánlatot kaptak az MSZP-től. Megjegyezte, hogy a koalíciókötés után viszont szinte azonnal olyan botrányok - például Medgyessy Péter D-209-es ügye - kerültek elő, amelyek komoly etikai kérdéseket vetettek fel. Hibának nevezte, hogy habár az SZDSZ először miniszterelnök-cserét szeretett volna, utána mégis megváltoztatták a véleményüket. Fodor Gábor hibás döntésnek tartotta azt is, hogy az SZDSZ támogatta a Medgyessy-kormány 100 napos programját. Leszögezte, hogy a költségvetés fellazításához nem volt meg a fedezetet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan