szerző:
MTI

A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Gyurcsány nyilvános tárgyalást szeretett volna.

Nem nyilvános ülésen foglalkozik majd az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyével - dőlt el a házbizottság csütörtöki ülésén.

A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Gyurcsány Ferenc korábban jelezte: mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza és kezdeményezi, hogy ügyében a  mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.

Gyurcsány Ferenc az MSZP frakcióülésén.
©

A kormánypárti frakciók és az LMP nem támogatták a volt miniszterelnök nyilvános bizottsági ülésre vonatkozó kérését - tájékoztatta a házbizottság ülése után az MTI-t az Országgyűlés sajtófőnöke. Altorjai Anita elmondta: az említett képviselőcsoportok azzal érveltek, hogy azon a plenáris ülésen, amelyen majd terítékre kerül a mentelmi ügy, az érintett felszólalhat; továbbá nem kívánnak egy húszéves gyakorlaton, precedenst teremtve változtatni.

Az MSZP és a Jobbik támogatta Gyurcsány Ferenc kérését, Kövér László házelnök azonban a kormánypárti frakciókkal és az LMP-vel egyetértésben nem támogatta azt - közölte a sajtófőnök. (Rubovszky György, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke korábban azt mondta az MTI-nek, hogy május 17-én döntenek arról, mikor hallgatják meg Gyurcsány Ferencet.)

Altorjai Anita beszámolt arról, hogy jövő heti, kétnapos ülésén a parlament határoz az emberi jogi bizottságnak a közterület rendjének fenntartása érdekében szükséges egyes törvények módosítására vonatkozó indítványáról, valamint zárószavazást tart az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményező kormányzati előterjesztésről.

Elkezdődik a Btk. és egyes jogszabályok pénzügyi bűncselekményekkel összefüggő módosításáról szóló javaslat, valamint a világörökségről szóló indítvány általános vitája. Napirendre kerül a Fidesz kezdeményezésére a mozgóképről szóló törvényt módosító előterjesztés, valamint az a személyi jövedelemadóról szóló törvényt megváltoztatni kezdeményező javaslat, amely a megszűnő alapítványok, közalapítványok feladatát átvevő Wekerle Sándor Alapkezelő, illetve más közhasznú non-profit gazdasági társaság által nyújtott közcélú juttatások adómentességének fenntartását szolgálja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest