szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) 10 kérdésből álló társadalmi konzultációt kezdeményez annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a meglévő társadalmi problémákra, és ráirányítsa a figyelmet a munkavállalókat foglalkozató kérdésekre - közölte a szakszervezeti szövetség.

A MSZOSZ keddi elnökségi ülésén áttekintette a párbeszéd Magyarországon mára kialakult helyzetét. A szakszervezet közlése szerint az MSZOSZ különösen veszélyesnek tartja a nyugdíjjal, a munkaügyi jogszabályokkal kapcsolatban tervezett intézkedéseket, ezért halaszthatatlannak tartja a tárgyalások megkezdését a kormánnyal.

A közlemény kitér arra: az elnökség állást foglalt abban, hogy követeléseik nyomatékosítására összehangolt szakszervezeti fellépésre van szükség. Az ágazatok sorra veszik a szakszervezetek rendelkezésére álló valamennyi törvényes eszköz lehetőségét, és ennek ismeretében döntenek a következő lépésekről.

A közlemény szerint az MSZOSZ a kormány által elindított "levelező tagozatos" szociális konzultáció helyett érdemi tárgyalásokat kezdeményez Magyarország valódi kérdései címmel. Az MSZOSZ  társadalmi konzultációjának 10 kérdése között szerepel például az egykulcsos adórendszer bevezetésére vonatkozó kérdés. A szakszervezeti kérdés erre vonatkozóan így hangzik: "Ez év január 1-jétől a gazdagok számára kedvező egykulcsos adórendszer lépett életbe, miközben a bérből és fizetésből élők nagy részének nem változott, vagy csökkent a fizetése. Egyetért-e azzal, hogy az alacsony keresetűek fizessék meg a gazdagok életszínvonalának növekedését?"

Második kérdésként az új munkahelyek létesítésének megítélésére kérdez rá a szakszervezeti szövetség. A felvetésnél emlékeztetnek:  "a kormány egymillió új munkahelyet ígért. Ehhez képest az elmúlt hónapokban nőtt a munkanélküliség, és csökkent a foglalkoztatottak száma. Egyetért-e azzal, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikával nem teremthetőek új munkahelyek?" A szakszervezeti kérdések közül a 3-4. a kérdés a korhatár alatti nyugdíjakra, azok alkotmányos garanciáira, illetve a munka törvénykönyvének a kormány által tervezett módosításáról kérdeznék meg a munkavállalók véleményét, amellyel a kormány - a közlemény alapján - a tervek szerint növelni kívánja a munkaidőt, csökkenteni tervezi a pihenőidőt.

Ezek a kérdések a következők: "3. Alkotmányos garanciáját elveszik a korhatár alatti nyugdíjaknak, és ezzel lehetősége lesz a kormánynak arra, hogy azoktól, akik a törvény szerint mentek el nyugdíjba, elvegye a jogos juttatásukat. Egyetért-e azzal, hogy a kormánynak joga van, hogy létbizonytalanságot okozzon a nyugdíjasok több százezres csoportjának? 4. A Munka törvénykönyvének módosításával növelni kívánja a kormány a munkaidőt, csökkenti a pihenőidőt, és elveszik a pótlékokat. Egyetért-e azzal, hogy a munkáltatók akaratából növelje-e a kormány a munkavállalók kiszolgáltatottságát?" Az MSZOSZ tervezett kérdőívén szerepelnek még egyebek mellett a munkanélküliség kezelésével, a felsőoktatás helyzetével, vagy a  szociális feszültségek kezelésével foglalkozó kérdések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére