szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ponton is módosítanák azt a zenés, táncos rendezvényekről szóló jogszabályt, amelyet a Nyugati téri West-Balkánban január 15-én történt tragédiát követően fogadtak el - olvasható abban a tervezetben, amelyet ma tett közzé véleményezésre a Belügyminisztérium.

A zenés, táncos rendezvények megrendezésének biztonsági feltételeit meghatározó, március 8-án elfogadott rendeletet most azért módosítaná a kormány, hogy elősegítse annak pontosabb jogértelmezését - tette közzé ma a Belügyminisztérium az előterjesztéssel kapcsolatban. A tervezet szerint csökkentenék az eljárásban a szakhatóságok számát: a környezetvédelmi, hulladékkezelési, valamint zaj- és rezgésvédelmi kérdések megítélésére a javaslat szerint elegendő az illetékes jegyzők által lefolytatott eljárás, nincs szükség a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség eljárására is.

Gyász a januári tragédia után
©

A rendelet eddig is előírta, hogy a rendezvényeken meghatározott képesítéssel rendelkező biztonsági személyzet legyen jelen, készüljön biztonsági terv, a jogszabály emelett pedig még a rendezvényekkel kapcsolatos felelősségi kérdéseket is rendezte. Ezen kívül a szabály a rendezvényszervezők számára is megfelelő képesítést írt elő, aminek a célja a minisztérium szerint "elsősorban a rendezvények gördülékeny megszervezésének, azok minőségi garanciájának biztosítása volt".

A rendelet hatálybalépése után viszont a módosítási javaslat szerint a képzettségi előírás szűknek és feleslegesnek bizonyult, és "jelentős korlátot és akadályt képez a már régóta működő és sok tapasztalattal – ugyanakkor az adott képzettségekkel nem feltétlenül – rendelkező rendezvényszervezők számára". A most javasolt módosítás hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést is, amely szerint tűzvédelmi szabálysértés esetén a hivatásos tűzoltóság jár el szabálysértési hatóságként. A tervezet szerint, mivel a szakkérdés megállapításán túl az eljárás lebonyolítása nem igényel szaktudást, a jegyző is le tudja folytatni az eljárást.

A lex West-Balkán módosítása egy salátarendeletben kapna helyet, amely a temetőkről és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról szóló rendeleteket is módosítaná. A kormány-előterjesztéshez a Belügyminisztérium május 30-ig várja a véleményeket.

A Nyugati tér a diszkótragédiát követően
©

A VI.-VII. kerületi ügyészség a Nyugati téri West-Balkánban január 15-én három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében halálos tömegszerencsétlenség okozásáért emelt vádat négy rendezvényszervező ellen. A rendezvényen három lány vesztette életét a West-Balkán által üzemeltetett helyen, ahol egy külsős cég szervezett tömegbulit több ezer résztvevővel. A hvg.hu által korábban megszerzett szakértői vélemény szerint a Noise Night Life elnevezésű buli szervezői ezres nagyságú tömeg kimenekítésére, egy esetleg válsághelyzet kezelésére (például kiürítésre) nem voltak felkészülve. A diszkótragédia után országszerte mindenre kiterjedő ellenőrzési akció kezdődött a szórakozóhelyeken, több helyet átmenetileg be is zárattak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani