szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Amikor a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak állítják be, akkor annak a kérdésnek a feltevésével keresném a probléma megoldását, hogy miért van ma Magyarországon szükség egy olyan típusú gondolkodásra, mely a Jobbikban megtalálható - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Tétényi Éva, Esztergom polgármestere.

hvg.hu: El tud-e képzelni egy, a legkésőbb három év múlva sorra kerülő parlamenti választáson országos szinten felálló esztergomi jellegű koalíciót, benne az MSZP-vel, az LMP-vel – és a Jobbikkal?

Tétényi Éva: El tudok képzelni, de ez az eddigiekhez képest teljesen más, új típusú gondolkodást igényel. Mi Esztergomban ügyek mentén próbálunk összefogni. Természetesen más a város- és az országos politika. Amikor azt mondom, hogy előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi, akkor ezt arra alapozom, hogy Magyarországon is olyan gazdasági csődhelyzet van, mint amit én örököltem Esztergomban. Amikor az emberek mindennapjairól van szó, már majdnem mindegy, hogy ki melyik párt szimpatizánsa, itt bizony ügyek vannak. Rendbe kell tenni a pénzügyeket, fel kell számolni a korrupciót, hiteles embereket kell betenni a politikába, az ügyeket pedig szakmai alapon, együttműködve kell megoldani. Természetesen nem vonom kétségbe a pártok létjogosultságát, de nézzük meg, hogy milyen célokért lehet összefogni és ott már nem nagyon számít, hogy ki milyen párthoz tartozik.

hvg.hu: Felmerült az az ötlet, hogy a következő választáson ön lehet Orbán Viktor – akár sikeres – kihívója. Milyen felállásban?

T. É.: Ha sikerül egy, az általam megtestesítetthez hasonló gondolkodást megjeleníteni, azt akár egy nő is megjeleníthetné a jelenlegi, férfiak által dominált magyar politikai életben. Gondoljon például Angela Merkelre.

Tétényi Éva
©

hvg.hu: Angela Merkel mögött ott áll a CDU…

T. É.: A kérdés az, hogy sikerül-e országosan egy olyan szövetséget, választási koalíciót létrehozni, amely Esztergomban megalakult. Ez nem jelenti azt, hogy az egyes pártok elveszítenék önálló arculatukat, de azt igen, hogy túl kell lépni olyan pártpolitikai elképzeléseken, mely szerint a legfontosabb a hatalom megszerzése és megtartása. Az ország sorsának jobbra fordítása lenne a cél. Esztergomban minden héten tartok kabinetülést a pártok képviselőivel. Ott ül egymás mellett a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Vállalkozók Pártja képviselője, legutóbb pedig Stein Balázs fideszes frakcióvezető is eljött – az ő megjelenése mindenképpen minőségi változást jelent. Politikai kérdésekben, teszem azt, a Jobbik és az MSZP jó eséllyel egymás ellen szavazna, ezeken a kabinetüléseken azonban konkrét ügyekről van szó, mondjuk szemétszállításról, iskolabezárásról vagy az illegális hulladéklerakó felszámolásáról és ezekben felül tudnak emelkedni az ideológián. Szerintem Magyarország számára ez lehet a kivezető út. Például a cigánytelepen szemetet fogunk szedni most, június 3-án. Bárki jöhet. Nekem mindegy, hogy aki a lapátot fogja, jobbikos, MSZP-s vagy LMP-s.

hvg.hu: Tekintettel arra, hogy a parlamenti választáson pártok indulnak, lenne egy olyan választási párt, melynek országos listáját ön vezetné, Mesterházy Attila lenne a második, Vona Gábor a harmadik és Schiffer András a negyedik?

T. É.: Nagyon kedves, hogy így összeállítja az országos listát, de ne személyekben gondolkodjék. Itt nem tartunk, mindez csak fikció. Azt állítom, hogy – akárcsak Esztergomban – bármilyen együttműködés elképzelhető. Amikor van egy adott cél, meg kell nézni, hogy melyek azok a pártok, civilszervezetek, mozgalmak, melyekkel azonos a program. Ha ez majd országos szinten komolyan felmerül, egy olyan program, cél létrejöttét szeretném elérni, amely mentén össze lehet fogni. Ilyen szempontból majdnem mindegy számomra, hogy ki képviseli azt a pártot. A lényeg, hogy hiteles ember legyen.

hvg.hu: A Jobbikot nem tartja egy szélsőséges pártnak?

T.É.: Nézze, én a Jobbikot a képviselőin keresztül ismertem meg. Az esztergomi jobbikosok más gondolatvilágot képviselnek, mint például a szocialisták, de megnyilvánulásaikban nem találtam szélsőségeket.

©

hvg.hu: Mármint Esztergomban. S országos szinten?

T. É.: Az országos politikával még nem foglalkozom. Amikor a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak állítják be, akkor annak a kérdésnek a feltevésével keresném a probléma megoldását, hogy miért van ma Magyarországon szükség egy olyan típusú gondolkodásra, mely a Jobbikban megtalálható. Tehát valamilyen problémával – a cigánykérdéssel, az elszegényedett kérdések felemelésével – az országos politika nem vagy nagyon elenyésző mértékben foglalkozik. Ha létező társadalmi problémákról nem akarunk tudomást venni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a válasz rá ilyen szélsőséges. Nem az a megoldás, hogy – bár ezek bizonyára csak rövidtávú célokat valósíthatnak meg és nem tartom hosszútávon helyesnek őket – egy pártról, amelynek szélsőséges megnyilvánulásai vannak, azt mondjuk, hogy jaj, de rossz, hogy vannak, hanem azon kell elgondolkozni, hogy miképp lehet a problémát megoldani, hogy ne legyen szükség ilyen típusú válaszra.

hvg.hu: Ön a tavaly áprilisi parlamenti választáson kire szavazott? Gondolom, elment és érvényes szavazatot adott le.

T. É.: Elmentem és érvényes szavazatot adtam le, de magánügy, hogy kire. Egyébként ezt a kérdést még újságíró nem tette fel nekem. Köztisztviselő voltam hét éven át és megtanultam semlegesnek lenni, pártszimpátiát nem mutatni. Az más kérdés, hogy a személyes neveltetésem, a családi hátterem milyen: jobboldali, konzervatív családból származom.

hvg.hu: Ön független. Semleges is?

T. É.: A legnagyobb hibámnak azt róják fel, hogy megjelentem az MSZP majálisán. Ugyanakkor az LMP tüntetésén is ott voltam, az esztergomi polgárok aláírásait pedig a Jobbik adta be az Országgyűlésnek. Nem a pártokon hívül, hanem a pártokkal együttműködve, de szakmai alapon próbáljuk Esztergom problémáit megoldani. Számomra a Kádár János Baráti Körnek az Esztergomban lakó titkára ugyanúgy tárgyalópartner, mint egy jobbikos, egy LMP-s, egy MSZP-s, vagy akár egy fideszes vagy egy kereszténydemokrata. Lehet, hogy Kósa Lajos azt mondja, hogy ez egy nagyon zavaros gondolkodásmód, de szerintem az árokásásoknak véget kell vetni. Magyarország azért van ott ahol van, mert ellenségeket gyártunk, ahelyett, hogy például az államadósság kifizetésének módjaival foglalkoznánk. A kérdésére visszatérve: a jobboldali, konzervatív hátteremben semmi titok nincsen. Ugyanakkor a Kádár-korszakban nőttem fel, így tudom értékelni azt is, amit például az úttörőmozgalom adott a közösségnek. Azt a liberális gondolkodásmódot is becsülöm, amely szerint mindenkinek a véleményét tiszteletben tartjuk. Természetesen vannak az embernek a neveltetéséből származó irányultságai, de ahogy növekszik, egyre többet befogad a világból, megnézi, hol vannak azok az utak, amelyeken el lehet indulni. Ha tiszteletben tartjuk egymás véleményét, az nemhogy szétválaszt, hanem közelebb hoz minket egymáshoz.

Tétényi Éva esztergomi zarándoklatán
©

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

A kormány 13 milliárdot adott élménysütőüzemre és csiszológépgyárra

A kormány 13 milliárdot adott élménysütőüzemre és csiszológépgyárra

A finn kormány szerint tovább fog tartani a járvány, mint ahogy eddig számoltak

A finn kormány szerint tovább fog tartani a járvány, mint ahogy eddig számoltak