szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Látható a fejlődés Szekszárdon, a magyar városközpontok egyre szebbek, európaibbak - mondta Schmitt Pál köztársasági elnököt országjárásának ötödik állomására szerdán elkísérő Scmhittné Makray Katalin a tolnai megyeszékhelyen.

A köztársasági elnök felesége a város és környéke jeles kulturális helyszíneit, valamint az európai uniós támogatással nemrég elkészült bátaszéki óvodát kereste fel Csillagné Szántó Polixénának, a szekszárdi önkormányzat kulturális bizottsága elnökének a kíséretében.

Schmittné Makray Katalin útja elsőként a Babits Mihály Emlékházba vezetett, ahol Lovas Csilla főmuzeológus mutatta be a Baka István-, a Dienes Valéria- és a Babits-kiállítást. A múzeum vezetője beszámolt arról, hogy a költő szülőházában 1982-ben megnyílt Babits-múzeum anyagát 2008-ban újították fel, azóta egy Babitsról 1936-ban készült mozgóképfelvétel is látható a kiállításon. A köztársasági elnök felesége - aki először látta itt a Babits-relikviákat - a múzeum interaktív kiállításán nemcsak a digitalizált filmet nézte meg, hanem Babits hangján az Esti kérdés című vers részletét is meghallgatta. A vendégkönyvbe írt bejegyzésében megköszönte az "időutazást", és gratulált a szép és méltó kiállításhoz.

Ezt követően a Magyarországi Német Színházában (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) a Kunst - Művészet című Yasmina Reza-darab részletét tekintette meg Florin Gabriel Ionescu rendezésében, Frank Ildikó igazgató társaságában. A színház felé vezető úton gyermekkori emlékeit is felidézte; mint mondta, szekszárdi nagyszülei révén kötődik a városhoz, 1945-től egy éven át a mai DBU-hoz közeli, Garay téri épületben élt családja, és később nyaranként sok időt töltött a tolnai megyeszékhelyen.

©

Az előadásról az MTI-nek azt mondta: érdekes, elgondolkodtató darab volt; majd megjegyezte, hogy bár tudja, Magyarországon sok németajkú él, a közelmúltban fogalmazódott meg benne a kérdés, hogyan működik a DBU, és meg tudnak-e élni. "Ahogy hallottam, a német színház a megye egyetlen önkormányzati támogatással működő színháza, biztosítva van a működése, azt is látom, hogy kis stáb készíti a műsorokat a kicsi, bensőséges színházban" - fogalmazott.

Az államfő felesége rövid látogatást tett Szekszárd legnépszerűbb gyűjteményében, a Petrits Mézeskalács Múzeumban is, ahol a tulajdonos, Petrits József gyertyaöntő és mézeskalács-készítő mester mutatta be az 1825-ig visszavezethető családi vállalkozást. A múzeumot eddig közel 600 ezren nézték meg; a vendégekhez hasonlóan Schmittné Makray Katalin cukormázzal díszíthetett egy mézeskalácsszívet Petrits Szilveszter, a családfő szintén mézeskalács-készítő fia segítségével.

A program következő állomásán, Decsen, a "Sárköz fővárosában" a Sárközi Babamúzeumot kereste fel, ahol Baloghné Medgyesi Zsuzsanna alpolgármester - sárközi viseletben - köszöntötte. Farkasné Pál Bözsi, a népművészet mestere a kétszáz, saját készítésű babát felvonultató múzeumban a díszes női népviseletéről ismert tájegység folklórját mutatta be az államfő feleségének a születéstől a halálig.

"Jártamban-keltemben láttam olyan közösségeket, amelyek önmaguktól is jól működnek, önmaguktól is őrzik a hagyományokat, a babamúzeumtól a német nemzetiségi nevelést nyújtó bátaszéki óvodáig" - mondta Tolna megyei látogatásról az MTI-nek Schmittné Makray Katalin.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb változat is jöhet idén a szuperchipből

Olcsóbb változat is jöhet idén a szuperchipből

Ideges volt, hárommillió forint kárt okozott

Ideges volt, hárommillió forint kárt okozott

Idén sokkal több tűz ütött ki az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly

Idén sokkal több tűz ütött ki az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly