szerző:
MTI

"Szemétkosárba való dolgozatnak" nevezte a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke a Semmelweis Tervet, amely szerinte azt mutatja, hogy lenézik az egészségügyi dolgozókat és az állampolgárokat is.

Cser Ágnes egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondta: a Semmelweis Terv semmi mást nem tartalmaz, mint hogy hogyan koncentrálják a pénzt, csökkentsék a munkavállalók mozgásterét, és ráírták, hogy ez a betegek érdeke. Ezzel véleménye szerint lenézik az ágazat munkavállalóit és az állampolgárokat is.

A betegutakról az a véleménye, hogy ezek szervezését eddig is tökéletesen ellátta a tisztiorvosi szolgálat. Az államosítással viszont - mint hozzátette - egyet tud érteni, ha közben betartják a szabályokat a többi között a szervezésben és a források elosztásában. "Nem kell életpályamodell, mert az szemfényvesztés" - közölte Cser Ágnes, aki szerint nem lehet életpályamodelleket kialakítani a különböző ágazatokban, mert az országban kevés a pénz. Ennek kapcsán arra is kitért: felháborítónak tartják, hogy az egészségügyi vezetés eltörölte az egészségügyi és szociális ágazatban a terhelhetőség határát, a szabályok szerint egy akár 45 éven a pályán lévő dolgozó is bármekkora súlyt megemelhet.

©

Cser Ágnes azt mondta, hogy szerinte az egészségügyi ágazat vezetése - Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkárral és Jávor Andrással, a tárca közigazgatási államtitkárával az élen - alkalmatlan. Hozzátette: a vezetésen azonnal változtatni kell, mert a kormánynak nincs erkölcsi alapja elvárni a betegellátásban sem a mennyiséget, sem a minőséget, ha a munkavállalók elemi érdekeit és emberi méltóságát nem veszik figyelembe. A sajtótájékoztató eredeti témájára utalva az EDDSZ elnöke úgy fogalmazott: "a kötelező kamarai tagsággal megalázták a munkavállalókat, mert kiszúrták a szemüket és megfélemlítették őket".

Nagy Anna kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi  államtitkár szerdán jelentette be: a kormány elfogadta a Semmelweis Tervet, így elindulhat az egészségügy strukturális átalakítása. A cél a viszonyok rendezése és a várólisták hosszának legalább felére csökkentése. Ennek eléréséhez nyolc térségi egységre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre, míg Budapesten három centrum működik majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét