szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Állami Operaház tevékenységéről szóló tájékoztatást kedden meghallgatta a kormány, személyi kérdésekben nem született döntés - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel.

A közlemény szerint a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma. Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház 2010. szeptember elsejei hatállyal kinevezett miniszteri biztosát, aki indult a főigazgatói posztra kiírt pályázaton, egy hónappal a pályázati kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén nevezte ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter főigazgatóvá. Horváth Ádám aláírta főigazgatói munkaszerződését.

©

Aznap este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és a minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Ez alapján Horváth Ádám miniszteri biztosként vihette volna tovább az operaház vezetését.

Június 3-án Horváth Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat". A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy Réthelyi Miklós múlt pénteken közös megegyezéssel június 3-i hatállyal megszüntette Horváth Ádámnak az Operaház főigazgatói munkakörre szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt. A főigazgató személyéről szóló végleges döntésig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízták meg a dalszínház vezetésével.

A főigazgatói tisztségre lapértesülés szerint öten pályáztak. A kilenc tagú szakmai bíráló bizottság Horváth Ádám pályázatát érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe. A keddi kormányülésen értékelték az operaház helyzetét, személyi kérdésekben nem született döntés, a következő kormányülésen újra napirendre kerül a téma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók