szerző:
MTI/Index
Tetszett a cikk?

Három hónapja megküldte a Magyar Állami Operaház gazdálkodásáról szóló több száz oldalas jelentését Horváth Ádám, volt miniszteri biztos az intézményt felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. A jelentés számos gazdasági ügylettel kapcsolatban felvetette a hűtlen kezelés gyanúját - számolt be az Index.

Több mint egymilliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyet gyűjtött össze a Magyar Állami Operaház gazdálkodásában Horváth Ádám volt miniszteri biztos. Horváth a problémás szerződésekről egy csaknem hatszáz oldalas jelentést állított össze, amelyet a további vizsgálatok érdekében megküldött az illetékes minisztériumoknak. A jelentés három hónapja elsüllyedt a minisztériumi fiókokban - állítja a hírportál.

Horváth Ádám tavaly szeptemberben lett az Operaház miniszteri biztosa, azzal a megbízással, hogy egy nyolcfős átvilágító bizottság segítségével tekintse át az intézmény pénzügyeit. A szakértői bizottság által első körben feltárt visszásságok miatt 2010 októberében Réthelyi Miklós miniszter visszavonta Vass Lajos főigazgató vezetői megbízatását.

Fotógalériánk a két 2010-es Operabálról. Kattintson a képre!
©

A Szőcs Géza kulturális államtitkárnak is postázott jelentés legnagyobb tétele az Operabál szervezésével kapcsolatos 280 millió forintos szerződéskonstrukció. 2008 januárjában az Operaház két megállapodás alapján összesen 280 millió forint plusz áfáért a bál díszleteinek tulajdonosa lett azzal a céllal, hogy az Opera legyen a bál szervezője. A Budapesti Operabál Kft.-nek, az addigi szervezőnek azonban továbbra sem kellett megválnia az üzlettől. Egy ellenszerződésben megbízást kapott, hogy díjazásért 2019-ig végezze a rendezvény főszervezői munkálatait - olvasható a hírportálon.

A miniszteri biztos talált olyan pénzügyi szabálytalanságokat is, amelyek egyik riválisának, a főigazgatói posztra szintén pályázó Harangozó Gyula tevékenységére vonatkoztak. Harangozó a balettkar igazgatójaként minden vendégművészt és korrepetitort egy Paul Szilard Production nevű New York-i cégen keresztül hozott Magyarországra.

A gázsit a cég bécsi számlájára utalta át a pesti operaház, ám Harangozónak rendelkezési joga volt a cég bécsi számlája felett. További furcsaság, hogy esetenként - a szerződések szerint - nem a művészek kapták meg közvetlenül a nekik járó napidíjat, hanem azt készpénzben egy magyar nő vette fel helyettük rendszeresen.

A hírportál úgy tudja, hogy ez az ügy pénteken a minisztériumban is téma volt, amikor Horváthot Szőcs Géza vezetésével váratlanul beszámoltatták miniszteri biztosi tevékenységéről. Horváth éppen lemondott két nappal azelőtt kapott főigazgatói posztjáról. Réthelyi miniszter múlt szerdán adta át a kinevezést annak ellenére, hogy a kulturális államtitkár nem támogatta a döntést.

A KIM közreműködésével bejelentették, hogy Réthelyi Orbán kormányfő kifejezett kérése ellenére adta áldását Horváth új pozíciójára, aki pénteken lemondott mindkét posztjáról, a friss főigazgatóságról és a miniszteri biztosságról is. A 2011 februárjában elkészült jelentés visszhangtalan maradt, hivatalos vizsgálat eddig nem indult.

©

Szőcs Géza az index.hu kérdésére azzal indokolta az államtitkárság eddigi passzivitását, hogy nemcsak ő kapta meg a jelentést, hanem Gál András Levente közigazgatási államtitkár és a kulturális miniszter is. Szőcs azt is mondta, hogy nem személyes alapon ellenezte Horváth kinevezését: "tavaly valóban Harangozó Gyulát támogattam, de ez nem jelenti azt, hogy az idén is".

A jelentés sorsáról kedden érdeklődött a portál Gál András Levente államtitkárságán is a KIM-ben, de onnan továbbították kérdésüket az operaház ügyeiben illetékes NEFMI-hez. Az Opera helyzete a keddi kormányülésen is napirenden volt. Személyi kérdésekben nem született új döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak