szerző:
hvg.hu

Nem vehetnek részt a csütörtöki tüntetéseken a rendőrök, mivel az Országos Rendőr-főkapitányság június 16-ra fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el ország egész területére – állítja a Független Rendőr Szakszervezet, amely egyben tiltakozik az „alattomos intézkedés” ellen.

Égnének a vonalak a Fidesz Demokrácia Központ vonalán, feltéve, ha még élne az a – legutóbbi parlamenti választásokig működő – „szolgáltatása” a pártnak. Ha igaz az, amit a Független Rendőrszakszervezet vezetője, Pongó Géza közleményében állít, akkor a Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozó országos rendőri vezetés lényegében megtiltotta, hogy rendőrök részt vegyenek a június 16-ai tüntetéseken szerte az országban. Az ORFK ugyanis berendeli őket, hogy fokozott közbiztonsági ellenőrzést végezzenek. Csak azoknak nem kell szolgálatba állniuk, akik betegek vagy szabadságon vannak. Akik viszont szolgálatba állnak, azok reggel 7-től éjfélig nem szabadulhatnak, így esélyük sem lesz részt venni a délutáni demonstrációkon.

Olybá tűnik, hogy az ellenzékben a demokratikus jogokat még látványosan védő Fidesz kormányon már kevésbé tartja fontosnak ezeket az értékeket. Mivel a rendőrök (pontosabban a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozói) a törvény szerint nem sztrájkolhatnak, csak az utcai tüntetésen való részvétellel tudnák kifejezni nemtetszésüket a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjrendszerének eltörlése miatt. Ezért is csatlakozott a rendvédelmi szféra több szakszervezete, köztük a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a négy nagy szakszervezeti konföderáció által június 16-ára meghirdetett országos tiltakozó demonstrációsorozathoz.

Rendőrök tüntetnek Budapesten. Jogfosztás
©

„Hatályos alkotmányunk minden magyar állampolgár számára biztosítja a békés gyülekezés jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát. A rendőrség vezetése most e jogától is megfosztja a hivatásos állományt azáltal, hogy „véletlenül" éppen azon a napon rendeli el a teljes állomány igénybevételével járó akciót, amikor a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése elleni tiltakozásuknak adnának hangot” – írja közleményében az FRSZ.

A FRSZ szerint egyébként téved a rendőri vezetés, ha azt hiszi, hogy ezzel az intézkedéssel megtörhetők az állomány tagjai. „Aktív állományban lévő bajtársaink helyébe nyugállományba vonult kollégáink fognak lépni, akik várhatóan nagy számban fogják magukat képviseltetni holnap megmozdulásainkon. A hozzánk érkező visszajelzésekből pedig tudjuk, hogy lelkükben és szívükben azon hivatásos állományúak is velünk lesznek holnap, kiket szolgálati elöljáróik parancsszava akadályozott meg a csatlakozásban!” – írják.

Csütörtökön több ezer embert várnak az országos szakszervezeti tüntetésre: négy érdekképviselet tizenöt megyeszékhelyen autós figyelemfelhívó demonstrációt tart, négy megyeközpontban pedig demonstrációk lesznek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dezső András (hvg.hu) Itthon

“A nyugdíjkérdést most függesszük fel” – így tárgyalt Pintér Sándor

Okafogyottá vált a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalás, információnk szerint ez áll a sztrájkbizottság vezetőjének, Árok Kornélnak a lemondása mögött. A csütörtöki egyeztetésen Pintér Sándor világossá tette: nyugdíjkérdésben Orbán Viktorhoz kell igazodni. A miniszter tárgyalási technikájára jellemző volt, hogy mosolygott, kedves volt és figyelmesen végighallgatott mindenkit. A hvg.hu a kulisszák mögé nézett.

Fürjes Judit Vélemény

Vincze Tibor: A rendvédelmisek nem tudják elfogadni Pintér javaslatait

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) semmilyen formában nem tudja elfogadni Pintér Sándor javaslatát, és határozottan tiltakozik a nyugdíjak megadóztatása ellen. Az Orbán Viktorral való hétfői találkozást szkeptikusan várják, ugyanis a miniszterelnök korábban elutasította a rendvédelmisek „privilégiumait” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke.

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

Fizetés nélkül lépett le 600 liter dízellel

Fizetés nélkül lépett le 600 liter dízellel

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait