Tetszett a cikk?

A Klubrádió jelentősen módosíttatná az általa használt frekvencia pályázati kiírását: a rádió vezetése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának csütörtöki közmeghallgatására 22 pontos javaslatsorral érkezett. A Médiatanács szóvivője komolytalannak nevezte a Klubrádió több felvetését is.

A médiatanács a közmeghallgatást három budapesti rádiós frekvencia pályáztatásához kapcsolódóan tartotta. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: céljuk, hogy a tényleges pályázati kiírás a tervezethez képest úgy módosuljon, hogy a 95,3 MHz-es frekvencia esetében ne a zenei jelleget preferálja a Médiatanács, hanem a sokszínűség jegyében a Klubrádió jellegéhez igazodjon, azaz "beszélő rádió" pályázatát várja a tanács.

A rádió által megfogalmazott 22 pont között - amely a Klubrádió honlapján is elérhető - javasolják, hogy a közműsorszolgáltatói tartalomhoz a frekvenciáért ajánlott díj pontozási szempontként ne szerepeljen, illetve a korábbi közműsorszolgáltatói helyébe lépett közösségi rádió forma alkalmazása lenne a korrekt megoldás. Ha mégis kereskedelmi frekvencia marad a végleges kiírásban, akkor az egy fix és alacsony összeget, évi 6 millió forintot határozzon meg díjként.

A rádió vezetése kifogásolja, hogy a majdani médiaszolgáltatás zenés, szórakoztató jellegű rádiót ír le, ahol "a vételkörzettel kapcsolatos helyi információk és értékek is kifejezésre jussanak". Ez egyszerre nem nagyon lehetséges, ugyanis a Klubrádióéhoz hasonló szolgáltatás eltűnése éppen az ellenkezőjét okozná - mondta Arató András.

Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva komolytalannak nevezte a Klubrádió által megfogalmazott igényeket, amelyeknek szerinte az a céljuk, hogy a tanács a rádióra szabja a pályázati kiírást, ráadásul " ingyen" biztosítson hasznosítási jogot "az értékes kereskedelmi frekvenciára". Az előbbi egyszerűen törvényellenes, az utóbbi igazságtalan lenne a többi pályázóval szemben - jelentette ki.

Közlése szerint három budapesti kereskedelmi rádiós frekvencia járt le, a testület ezért kezdte meg a 89,5 MHz-es, a 95,3 MHz-es és a 103,9 MHz-es frekvenciák pályáztatási eljárását. A frekvenciákat azonos feltételekkel pályáztatja a tanács, így az sem igaz, hogy a kiírás célja a Klubrádió működésének ellehetetlenítése lenne - állította.

Kiricsi Karola hangsúlyozta: az elbírálás során a műsorstruktúrán belül a legtöbb pont a közéleti műsorokért jár majd, a zene arányának esetleges növelése pedig nem a Klubrádió ellen szerepel a kiírás-tervezetben, hanem azért, hogy a médiatanács így könnyítse a jelentkezők helyzetét, a zenei tartalmak sugárzása ugyanis kevésbé költséges, mint a közéleti műsorok gyártása.

A szóvivő komolytalannak nevezte a Klubrádió díjelengedésre vagy díjcsökkentésre irányuló kérelmét is, amely a kiírás tizedében határozná meg a tételt. Kiricsi Karola hozzátette: azt a vételkörzet nagyságától és az ott élők vásárlóerejétől teszi függővé a tanács, vagyis az adott frekvencia reklámpiaci értéke befolyásolja azt. Elmondta azt is, hogy a Médiatanács a rádiók problémáit felismerve a teljes országos rádiós piacon átlagosan 25 százalékkal csökkentette a díjtételeket.

Az MSZP szóvivője a pályázattal kapcsolatban csütörtökön azt közölte: a miniszterelnök elhallgattatná az ellenzéket, a rádiók körében az ellenzéket már egyedül képviselő Klubrádió frekvenciájára ugyanis úgy írja ki a pályázatot a médiatanács, hogy azt az eddigi használó semmiképpen sem nyerheti meg. Kormos Kata a közleményében úgy fogalmazott: ezzel Szalai Annamária, a médiatanács elnöke semmi mást nem csinál, mint megfizeti 9 éves kinevezésének "költségeit" Orbán Viktornak. A szocialista párt kifogásolta, hogy a médiahatóság teljesen megváltoztatta a pályázat korábbi feltételeit, nevezetesen a jelenlegi frekvenciadíj két és félszerese az induló licitösszeg. Az MSZP követeli Szalai Annamáriától, hogy vonja vissza a frekvenciával kapcsolatos kritériumait és ne korlátozza az egyetlen ellenzéki rádió működését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója