szerző:
Klubrádió
Tetszett a cikk?

Képeskönyvnek, erős PR-anyagnak nevezte azt az ifjúságpolitikai vitairatot Diósi Pál szociológus a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában, melyet szombaton mutattak be. Ebben a fiatalok előtt álló akadályokról értekeznek az anyag összeállítói, mely a munka, a család és még a szórakozás tekintetében is irányt mutatna.

A képeskönyvnek nevezett iromány a szociológus szerint egy "PR-anyag, mely erőteljesen uniformizált képet sugároz és a 110 oldalán, nyomatékos, súlyos, sugárzó módon tartalmaz 22 képet, melyen a fiatalok legtöbbször karba font vagy zsebre, illetve csípőre tett kézzel szerepelnek a fotókon. Nincs azonban a szövegben az, amit a fiatalokról az elmúlt 15-20 évben meg lehetett ismerni: az, hogy megszűnt az a fajta életmód, az a felnőtté válási folyamat, amely egykor a gyerek, fiatal, felnőtt stádiumokat jelentette. Ma már hullámzóak ezek a fázisok és nem egymást követőek, ám erről egy szó nem esik a dolgozatban." Az iratot a kormány országos road-show-n akarja megbeszélni a fiatalsággal, ám a szociológus szerint az időzítés ehhez a legrosszabb, hiszen a nyári szünidőben a fiatalság nem mozgósítható. Ez arra utal, hogy talán nem véletlenül választották ezt az időszakot.

Ezzel együtt azt állítja a szociológus, hogy ifjúságpolitikai koncepcióra szükség van, de mint mondta, már van ilyen, amit az Országgyűlés elfogadott 2009-ben 86 százalékos többséggel. Egyértelmű, hogy az új vitairat a régi lecserélésére szolgál, s bár szó sem esik róla, ugyanazt a tíz témát érinti, mint a már korábban elfogadott - fejtette ki a szakember.

Az Új nemzedék jövőjéért program tíz témakört jártak körül: Budapest, vidék, családalapítás, nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, oktatás, sport, szórakozás, állampolgári aktivitás. Mindegyik téma élére egy olyan fiatalt választottak, akiről úgy gondolják, hogy az adott területen már letett valamit. Az ő feladatuk, hogy ismertségüket kihasználva népszerűsítsék a koncepció gondolatait a fiatalok körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatódnak az új abortusz-szabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortusz-szabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen