szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága korábbi javaslatát módosítva 48 óráról egy napra csökkentené azt az időszakot, amíg a kiemelt ügyekben fogvatartott nem találkozhat védőjével.

A testület hétfőn 16 kormánypárti képviselő szavazatával, az ellenzék nem voksaival szemben, illetve a fideszes Turi-Kovács Béla, valamint a kereszténydemokrata Rubovszky György és Salamon László tartózkodása mellett támogatta a büntetőeljárási törvény módosításának erről szóló változtatását.

A testület ezt megelőzően elutasította azt az ellenzéki, illetve kereszténydemokrata politikusok által benyújtott javaslatot, amely kizárta volna, hogy a fogvatartott ne találkozhasson védőjével. A bizottság emellett megváltoztatná az eredetileg benyújtott javaslat azon pontját is, amely a kiemelt ügyek tanúvallomásait általános érvényűen poligráf alkalmazásával is vizsgálhatóvá tette volna.

A bizottság Rubovszky György kezdeményezésére egyhangú döntéssel támogatta azt az LMP által benyújtott módosító javaslatot, amely a tanú beleegyezéséhez kötné a hazugságvizsgáló használatát. Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár tájékoztatása szerint a kormány a következő ülésén alakítja ki véleményét a kérdésben.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek