szerző:
MTI

A Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a rendőrség a szombati melegfelvonuláson kifogásolhatóan járt el osztrák állampolgárokkal szemben.

A Szivárvány Misszió Alapítvány kifogásolja a rendőrség eljárását a szombati budapesti melegfelvonulás két osztrák résztvevőjével szemben. Az alapítvány keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a melegfelvonulás több osztrák résztvevőjét a felvonulást követően "egy csoport újnáci irritáló anyaggal fújta le", valamint szóban megfenyegette.

Az érdekvédő szervezet szerint a "szélsőjobboldaliak, akik közül többen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom pólóját hordták", a helyszínre érkező rendőröknek azt állították, hogy a résztvevők támadták meg őket, és a rögtönzött szembesítésen "azonosítottak" két résztvevőt, mint az állítólagos támadókat. Őket a rendőrség előállította, kihallgatta, majd hajnalban szabadon bocsátotta. Az osztrák résztvevők nem kívántak feljelentést tenni a támadás miatt.

"Az volt a benyomásom, hogy a rendőrség előtt világos, hogy valójában a szélsőjobboldaliak a támadók, és maguktól eleresztettek volna minket" - idézte az alapítvány az egyik osztrák résztvevő szavait. Beszámolója szerint "a helyszínre érkező Zagyva György Gyula jobbikos képviselő elkezdett hadonászni a képviselői igazolványával", ami után a rendőrök mindannyiukat leszállították a buszról, igazoltatták, és szembesítették az állítólagos sértettekkel, akik véletlenszerűen kiválasztottak két embert.

©

Steigler Sándor, a Budapest Pride-ot szervező alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az ilyen nyomásgyakorlásnak nincsen helye demokráciákban, hiszen a demokratikus országokban a rendőri hatalmat nem a parlamenti képviselők gyakorolják. "Világos, hogy a Jobbik nem csak szavakban, hanem tettekben is demokráciaellenes" - írták.

A szervezet kifogásolja, hogy a rendőrség nem indított hivatalból eljárást közösség tagja elleni erőszak bűncselekménye miatt, mert szerintük a körülmények és a tanúk beszámolói alapján felmerül ennek gyanúja. Kifogásolja azt is, hogy a rendőrség hagyta, hogy a helyszínen lévő "nácik" felvételeket készítsenek az igazoltatás alatt.

A rendőrség szombaton két külföldit, az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzat (ÖH) két aktivistáját állította elő a meleg méltóság menetet követően. Az ÖH arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy mintegy ötven aktivistájuk vett részt a melegfelvonuláson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!