szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A zárolt állami pénzek, vagyis a forráshiány miatt mintegy két hónapos késéssel, de a héten kivilágították a Szántód-Tihany közötti hajózási útvonalon a hajósok közlekedés biztonságát szolgáló bójasort, és megkésve, de hamarosan sor kerül a téli jég, illetve viharok által elsodort, hajózási útvonalban lévő stégek kiemelésére is.

Erről Pécseli Péter, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője számolt be pénteken. A szakember elmondta: a vonatkozó jogszabály értelmében, ha tartósan 2 fok fölé emelkedik a víz hőmérséklete, éjszaka világító bóják kihelyezésével kell kijelölni a Balatonon a IV-ed osztályú útvonalnak számító Szántód-Tihany közötti hajózási útvonalat, mivel kő- illetve homokpadok veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

Sürgősségi mentő a Balatonon
©

A költségvetési pénzek központi zárolása jelentősen lefaragta a balatoni kirendeltség személyi és dologi kiadásaira fordítható összeget, ezért szenvedett késlekedést néhány feladat ellátása - mondta Pécseli Péter. A tihanyi révhez közeli bójasor kihelyezésére eleve egy hónapos késéssel, április végén került sor, a bóják még közel másfél hónapig nem kaptak éjszakai megvilágítást, azonban a nyári hajózási szezon kezdetére kivilágították a bójasort. A korábbi tízzel szemben idén csak 8 bója jelzi az útvonalat, de ez közlekedésbiztonsági szempontból nem jelent gondot - közölte a kirendeltség-vezető.

A csak darus hajó által mozgatható, a hajózást veszélyeztető stégekről szólva Pécseli Péter elmondta: a vízügy feladata azok kiemelése. Jelenleg 8 ilyen stégről tudnak, amelyek pontos helyét is ismerik. Ezek kiemelésére mintegy egy hónapos csúszással, a következő hetekben kerül sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban