szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az idén negyven közúti kereszteződésben hangolja át, vagy szünteti meg a jelzőlámpák működését. Összehangolás vagy áthangolás 23 helyszínen lesz, 17 csomópontban pedig megszüntetik a jelzőlámpákat.

A BKK pénteki tájékoztatása szerint 2011-ben száz jelzőlámpás csomópontban ellenőrzik a programot. Hangsúlyozták, hogy a fővárosi 1001 jelzőlámpa közül csak 671 áll a számítógépes forgalomirányító központok valamelyikének felügyelete alatt, és 479 működik forgalomfüggő programválasztó logika alapján. A forgalomirányító központ csaknem tíz éve nem frissítette a vezérlő szoftvert sem.

Ebben az évben összehangolás, illetve áthangolás 23 csomópontban lesz, például a Nagykörút, a Bécsi út, a Belgrád rakpart, a Soroksári út, az Irányi utca, a Közraktár utca, a Hűvösvölgyi út, a Váci út, a Megyeri út, a Fehérvári út, a Bartók Bála út és a Tétényi út egy-egy szakaszán. A kivitelezés első üteme július 30-val zárul, a második pedig október 30-ig fejeződik be. A harmadik ütemben olyan áthangolásokat végeznek majd, amely a közösségi közlekedés előnyben részesítését célozza, a Nagykörút lámpáit is ebben a szakaszban hangolják majd át. A hangolások tervezett költsége 34 millió forint.

További 17 csomópontban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (FKF) együtt, Tarlós István főpolgármesterrel is egyeztetve kikapcsolják a közlekedési lámpákat. Megszűnik a lámpás forgalomirányítás az Üllői út és Erkel utca, az Irányi utca és a Veres Pálné utca, a Ráday utca és a Kinizsi utca, a Lónyay utca és a Kinizsi utca, a Katona József utca és a Pannónia utca, a Bécsi út és a Lestyán utca, valamint az Apáczai Csere János utca, a Victor Hugo utca, a Csanády utca több kereszteződésében, a Gyáli úton a Metro áruháznál, a Savoya Parknál, illetve az Üllői út 280. szám előtt. A teljes kikapcsolás előtt a jelzőlámpák sárgán fognak villogni.

A BKK közleményében kitért arra is, hogy az FKF évente mintegy ezer programmódosítást végez el részben a csomóponti kapacitások megfelelő elosztása, részben a vonali és hálózati összehangolások folyamatos javítása érdekében. A BKK - mint írták - kiemelt célnak tartja, hogy forgalomtechnikai beavatkozásokkal javítson a közlekedés helyzetén, ezért dolgozták ki az akciótervet "Tarlós István iránymutatásai alapján".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig