szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyi televízió- és rádióműsorok összesen mintegy 216 millió forintos támogatásáról döntött a héten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amely megkezdte 12 újabb rádiós frekvencia pályáztatását - tudatta a médiatanács szóvivői irodája vasárnap az MTI-vel.

A közleményben szerint a médiatanács helyi és körzeti médiaszolgáltatókat támogató pályázatok idei első fordulójáról június 22-én döntött. A sportműsort is tartalmazható hírműsorok, rádiós közérdekű szolgáltató magazinműsorok, televíziós közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázaton a szerdai döntés szerint 36 helyi, körzeti rádióműsor kapott összesen több mint 88 millió forintot, és 31 helyi vagy körzeti állandó televíziós műsor kapott összesen mintegy 127 millió forintot. A médiatanács a tavalyihoz képest az idén a duplájára növelte a teljes támogatási keretösszeget.

A médiatanács célja, hogy "az ORTT korábbi hagyatékaként rámaradt késedelmet behozza", ezért szigorú ütemtervet tartva folytatja az új frekvencia-kiírásokat, és megkezdte a 2012-ben lejáró 19 frekvencia hasznosításának előkészítését is - tartalmazza a közlemény. A testület a napokban 12 vidéki frekvenciára vonatkozóan tette közzé a pályázatifelhívás-tervezetet, így a korábbi 15 kiírással együtt már 27 esetben indult el a pályáztatás. A legutóbb kiírt három budapesti frekvenciához hasonlóan ebben a 12 esetben is kereskedelmi rádióként lehet továbbhasznosítani az elnyert jogosultságot.

Szalai Annamária
©

"A most pályáztatni kívánt kereskedelmi frekvenciáknál is az új és igazságosabb díjrendszert alkalmazta a Médiatanács, amikor az alapdíjat kiszámította. A jelenlegi szisztéma abban tér el korábbitól, hogy az egész magyar rádiós piacra általánosan érvényes, és a kiszámított díj figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, valamint a vételkörzetben lakók vásárlóerejét is, így tényleges +ellenértéke+ lehet a sugárzási jogosultság elnyerésének" - tartalmazza a médiatanács közleménye.

A most pályáztatott frekvenciákon átlagosan több mint felére esik vissza a fizetendő alapdíj, ami lényegében minden most kiírt frekvencia esetében csökkenést eredményez. A csökkenés a Kaposvár 99,9 MHz-en a legkisebb, ahol 18 százalékos könnyítést foglal magában a díj, a legnagyobb könnyítés a Szekszárd 91,1 MHz-et érinti majd, ahol viszont a "korábban aránytalanul magas" díjnak mindössze 17 százalékában határozták meg az induló alapdíjat.

A médiatanács hat rádió esetében döntött a frekvenciák megújításáról. A Klubrádió debreceni, a Rádió1 békéscsabai, a Rádió Antritt dunaföldvári frekvenciája, illetve a Hajdúnánás 93,3 MHz, a szombathelyi Nyugat Rádió és a dombóvári N-Joy Rádió a meghosszabbított szerződés alapján folytathatja szolgáltatását a digitális átállás időpontjáig, amikor a szerződések lejárnak. A médiatanács szigorú ütemtervhez tartva magát az eddig lejárt összesen 59 frekvencia mintegy felénél elindította a pályáztatási eljárást. "A testület a frekvenciák helyzetének mielőbbi rendezése és a frekvenciáért fizetendő díj csökkentése mellett a helyi és körzeti rádiós műsorok készítésére szánt támogatási keretösszeg növelésével kívánja a rádiós piac helyzetét stabilizálni" - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

217 újabb áldozata van a járványnak

217 újabb áldozata van a járványnak