szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Szlovákiában és Csehországban jóval többet keresnek az egészségügyben dolgozók, mint Magyarországon - áll a Fizetesek.hu felmérésében. A legalacsonyabb átlagbére a gondozóknak, személyi segítőknek van - olvasható az InfoRádió honlapján.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal legutóbbi felmérésében az állami egészségügyi ellátásban különböző munkakörökben dolgozók béreit vizsgálta. A kutatók a vizsgált összes egészségügyi munkakör figyelembe vételével számolt havi átlagbért összehasonlították a két másik ország adataival. Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme, bruttó 155 ezer forint, Szlovákiában 23 százalékkal magasabb, havi bruttó 192 ezer forint, Csehországban 42 százalékkal több, havi bruttó 220 ezer forint.

A felmérés szerint a legalacsonyabb átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak van, ők bruttó 106 ezer forintot keresnek. Alig valamivel több az állami ellátásban dolgozó optikusoké, látszerészeké, ők havi bruttó 113 ezer forintot keresnek átlagosan, a masszőrök bruttó 115 ezer forintot, a fizioterapeuták pedig 122 ezer forintot.

A szociális dolgozók átlagfizetése bruttó 130 ezer forint, a nővéreké bruttó 134 ezer forint. A táplálkozási terapeuta/dietetikus asszisztensek átlagosan bruttó 136 ezer forintot, a szakápolók bruttó 142 ezer, a szülészasszisztensek bruttó 144 ezer, a radiológus asszisztensek átlagosan bruttó 145 ezer forintot keresnek.
A mentőtisztek átlagfizetése havi bruttó 155 ezer, az orvosi laboránsoké 157 ezer forint. A klinikai pszichológusok átlagosan havi bruttó 191 ezer forintért foglalkoznak a betegekkel. A főnővérek átlagfizetése 199 ezer forint.

Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a képzeletbeli bruttó 200 ezer forintos küszöböt: az orvosok (szakterülettől függetlenül) az állami intézményekben átlagosan havi bruttó 218 ezer forintért segítik gyógyulásunkat, magántulajdonú cégeknél havi bruttó 223 ezer forintért, a fogorvosok átlagosan havi bruttó 225 ezer forintért foglalkoznak fogaink egészségével és gyógyításával, magántulajdonú cégben pedig havi bruttó 245 ezer forintot keresnek átlagosan.

Figyelemreméltó adat, hogy a különböző munkakörök közül az állatorvosok havi bére a legmagasabb: bruttó 239 ezer, a magáncégeknél dolgozók átlaga 254 ezer forint. Az állami tulajdonban lévő egészségügyi intézményigazgató pozícióban dolgozók átlagosan havi bruttó 343 ezer forintot keresnek a felmérés adatai szerint. A felmérésben részt vevő valamennyi munkakör fizetési adataival számolt átlagjövedelmek szerint Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb az egészségügyben dolgozók átlagbére, 187 ezer forint, Budapesten 181 ezer, Pest megyében 167 ezer forint.

A középmezőny elején található Baranya és Hajdú-Bihar megye: mindkét megyében az átlagjövedelem havi bruttó 155 ezer forint. Fejér megyében 154 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 153 ezer forint. Legalacsonyabb, 125 ezer forint az átlagkereset Bács-Kiskun és Veszprém megyében. Vas megyében, Csongrádban és Nógrádban havi bruttó 130 ezer, Tolna megyében 135 ezer az átlagfizetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt